военното присъствие на Балканите
Снимка: NAVAL SUPPORT ACTIVITY SOUDA BAY, DoD US

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Помощник-заместник-министърът на отбраната на САЩ Саша Бейкър и заместник-министърът на националната отбрана на Гърция Николас Чардалиас се срещнаха във Вашингтон, за да обсъдят разширяването на американското военно присъствие на Балканите и по-специално на гръцка територия, съобщиха от Пентагона, цитирани от АП.

„Страните споделиха мнения относно разширяването на военното присъствие на Съединените щати в залива Суда и на други места в Гърция като средство за засилване на подкрепата за Северноатлантическия алианс, особено в Източното Средиземноморие, на Балканите и в Черно море, както и на южния фланг на НАТО“, се казва в изявлението.

Двете страни са „обсъдили важната роля на пристанището в Александруполис за осигуряване на надежден достъп до източния фланг на НАТО, особено за подпомагане на Украйна“.

Бейкър призова за по-нататъшен диалог между Гърция и Турция за намаляване на напрежението и поддържане на стабилността в Егейско море и Източното Средиземноморие, съобщи Пентагонът.

През август тази година „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че гръцките власти са позволили на САЩ пристанището в Александруполис да се използва като база за съхранение на тежки оръжия.

От миналата година насам количеството военно оборудване, прехвърлено от САЩ през това пристанище, се е увеличило почти 14 пъти.

Гърция и Турция от години са в противоречие по въпроса за суверенитета в Егейско море. По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Атина за сериозни последици, ако провокира турските военни.

По-специално Ердоган разкритикува Гърция за това, че според Анкара нейните военновъздушни сили неколкократно са вдигали самолети, за да прихванат турски военни самолети това лято. Освен това, според турската страна, гръцките пилоти по този начин са извършили потенциално откриване на цели на своите радари.

Турция е информирала НАТО за тези инциденти. И Анкара, и Атина са членове на Алианса.

Говорител на Европейската служба за външна дейност заяви по-рано, че изявленията на политическото ръководство на Турция по адрес на Гърция и гръцкия народ предизвикват сериозна загриженост у ЕС.

Вижте още:
Мицотакис към Ердоган след гръцка стрелба по кораб: „Тормоз – йок“!Турските власти съобщиха, че гръцката брегова охрана е стреляла по кораб в международни води, в севе…Sep 11 2022skafeto.com