вот на недоверие към френския министър-председател

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Поредният вот на недоверие към френския министър-председател Елизабет Борн не получи необходимото мнозинство в долната камара на френския парламент, Националното събрание, в понеделник, съобщиха френските медии. Инициативата, издигната от Nupes (Нов народен екологичен и социален съюз – блок на френските леви политически сили и Зелените) „срещу антидемократичния преврат, организиран от правителството“, беше отхвърлена.

Предложението на левицата събра 239 гласа, което е много по-малко от необходимите 289 гласа за сваляне на правителството. Освен левите, само 88 депутати от крайно десния Национален съюз гласуваха в подкрепа на вота на недоверие към кабинета на Борн.

Дясноцентристките „Републиканци“, от чиито гласове зависеше евентуално мнозинство, не взеха участие в гласуването. Дори фракцията LIOT (независими депутати и представители на отвъдморските територии), която на 8 юни направи неуспешен опит да постигне отмяна на закона за пенсионната реформа, който повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, не подкрепи вота на недоверие, тъй като „условията за него не са назрели“.

Именно неуспехът на инициативата LIOT подтикна левицата да се опита отново да свали правителството. Противниците на пенсионната реформа стигнаха до това решение, след като фракцията оттегли законопроекта си за отмяна на вече одобреното увеличение на пенсионната възраст в страната на 64 години.

След разгорещени дебати в Народното събрание Бертран Панше, ръководител на фракцията LIOT, заяви, че в резултат на това, че председателят на Долната камара Яел Брон-Пивет е блокирала основния елемент на техния проект за пенсионната възраст като противоконституционен, „в текста не е останало нищо“. А фракцията, каза той, не желае „да се прави на смешник“.

„Изправени пред антидемократичен преврат (…) всички от фракцията на Ньоп ще внесат вот на недоверие, който трябва да бъде разгледан в началото на следващата седмица“, заяви онзи ден Матилд Пано, лидер на фракцията на „Непокорена Франция“.

Тогава депутатите от Nupes обявиха и „обет на 8 юни“: никога да не се отказват от борбата срещу пенсионната реформа.


loading...