Снимка: Parliament.bg

Гореща се очаква да е политическата седмица. Вот на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков, мащабни протести против падането на властта, но и недоволство заради високите цени на горивата още днес да разтресат жълтите павета в София.

Довечера се организира демонстрация на симпатизантите на Продължаваме промяната, Демократична България и фракции от БСП, които са против края на това правителство, а кулминацията й се очаква във вторник, когато стартират дебатите по вота, внесен от ГЕРБ и подкрепен от ДПС, скъсалата с управленския съюз Има такъв народ и „Възраждане“. Общо те оформиха ново четворно мнозинство в Народното събрание и заедно свалиха Никола Минчев от поста му на председател.

За да е успешен вотът, са необходими гласовете на повече от половината законотворци. След като шестима депутати от ИТН се отцепиха в полза на кабинета, на премиера Кирил Петков са му нужни поне още толкова, за да запази властта.

Междувременно се надига и друго гражданско недоволство – срещу непоносимите цени на горивата, като протестът на организиращите го ще се проведе няколко вечери подред край храма „Св. Александър Невски“.

На този фон депутатите трябва да започнат в рамките на седмицата да приемат актуализирания бюджет с антикризисните мерки на второ четене. А освен това имат за задача да изберат нов парламентарен шеф, както и да разгледат френското предложение за вдигане на ветото над Северна Македония, внесено във външната комисия.

Прогнозите са, че и гражданите, и народните избраници ще заседават на жълтите павета до малките часове – едните отвън, другите вътре.


loading...