Попокатепетъл

Мексиканският вулкан Попокатепетъл изригна, предаде АП, цитирана от Нюз.бг. Стълбът от пепел е достигнал височина 3 километра. Обявен е жълт код за тревога, ниво 2. То не предполага евакуация на намиращите се в района.

Властите обаче предупреждават да не се приближава вулканът на по-малко от 12 км, както и да се носят предпазващи маски. Около 25 милиона души живеят на около 100 километра от кратера на планината, припомнят агенциите.

Припомняме, че мексиканските власти обявиха тревога по Коледа, след като вулканът Попокатепетъл отново се активизира, предаде „Спутник“.

Той изхвърли пепел и вулканични газове, са съобщили Националната координация за гражданска защита.

„От 04:21 ч се наблюдават емисии от пепел и вулканични газове с приблизителна височина от 1 км, които са разпръснати на изток-югоизток, нажежаема камъни също се наблюдават на приблизително разстояние от 900 м“, информираха те чрез Twitter.

Обявен бе жълт код.

Припомняме, че Попокатепетъл – един от най-активните вулкани в Мексико, изригна 14 пъти за една нощ през октомври.

Най-голямото изригване от години на вулкана бе отбелязано през март 2019 година.

5426-метровият връх на Попокатепетъл се извисява на около 70 км югоизточно от столицата Мексико сити.

Попокатепетъл беше заспал до 1994 г., когато изригна за първи път от десетилетия. Оттогава изригванията му са често явление.

През 1947 г. голямо изригване поставя началото на тази до наши дни непрекъсната активност.

На 21 декември 1994 г. вулканът изхвърля газ и пушек, които се разнасят в радиус от 25 километра. Активността кара околните градове да се евакуират.

Вижте още:
Невероятна снимка от космоса показва изригването на вулкана РайкокеАстронавтите на борда на Международната космическа станция уловиха впечатляващото изригване на Райко…Jun 29 2019skafeto.com

Задава ли се Апокалипсисът? Учени разкриха каква е причината супервулканът Йелоустоун да избухнеУчени от САЩ и Швейцария установиха с помощта на компютърен модел причината за появата и изригването…Apr 25 2018skafeto.com

Топ 9 на научните открития на 2019 годинаНаучните открития са част от живота ни до такава степен, че често ги пренебрегвваме или поне не им о…Jan 9 2020skafeto.com


loading...