Косово

Сръбският президент Александър Вучич определи като изключително труден разговора, който проведе в четвъртък с ръководителя на регионалното правителство на Косово Албин Курти и представители на ЕС в Брюксел.

„Тежък ден за нас, за всички граждани на Сърбия и цялата ни страна. Не мога да кажа, че приключи успешно, но ще се въздържа от коментари. Ще продължа да се боря за мир и стабилност и в следващите 48 часа. Ще се свържа с хората“, заяви Вучич, цитиран от сръбската РТС.

В същото време, той изрази надежда, че „по някакво чудо може да се постигне компромисно решение“.

Какво мисли ЕС

В четвъртък шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел каза, че сръбският президент Вучич и косовският премиер Курти не са успели да постигнат споразумение за нормализиране на отношенията на среща в Брюксел, страните са се договорили да продължат диалога през следващите дни.

Според него, и Вучич, и Курти са съгласни, че няма алтернатива на диалога за решаване на проблемите в региона.

Как се стигна до тук

Припомняме, че ситуацията в региона се усложни, след като в знак на протест срещу решението на косовските местни власти да забранят от 1 август влизането на автомобили със сръбски номера и документи. Поради това се наложи временно да бъдат затворени няколко контролно-пропускателни пункта на административната граница между Сърбия и Косово.

Впоследствие, по призив на САЩ и ЕС, администрацията на автономната област Косово и Метохия отложи с месец въвеждането на забранителни мерки срещу собственици на автомобили със сръбски номера и документи, издадени в Сърбия. След този инцидент риториката на страните, които се обвиняват взаимно в злонамереност, се засили.

По-рано Европейската служба за външна дейност (EMS) предупреди, че високопоставени политици от Белград и Прищина ще бъдат държани отговорни за всяка ескалация, причинена от техните провокативни изявления, което би довело до увеличаване на напрежението и евентуално насилие в региона.

Вижте още:
НАТО увеличава силите си в Косово, ако напрежението със Сърбия ескалираНАТО ще увеличи своите мироопазващи сили в Косово, ако има ескалация на напрежението със съседна Сър…Aug 18 2022skafeto.com

Очакваме ли война между Сърбия и Косово?Сърбия и Косово са близо до разпалване на нова война на Балканите. Спор за номера на колите застраша…Aug 3 2022skafeto.com

Войната между Сърбия и Косово се размина засега, депутати заговориха за денацификацияКосово отложи с един месец задължителната пререгистрация на автомобилите на сърбите, живеещи там. Тя…Aug 1 2022skafeto.com

И Косово поиска членство в НАТО и ЕСКосовският парламент одобри в четвъртък резолюция, с която се иска правителството да започне прегово…Mar 4 2022skafeto.com


loading...