Вучич цветна революция Крим Донбас Косово Сръбският свят на Вучич

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Конфликтът в Украйна е световна война, в която Западът се бие срещу Русия с помощта на украински войници. Това заяви в сряда сръбският президент Александър Вучич в интервю за Pink. „Трябва да разберем, че на фона на световната война трябва да отпаднат всички приказки, че войната е регионална или локална. Целият западен свят се бори срещу Русия чрез украинците“, каза той.

Според сръбския лидер, ситуацията в Украйна също така е показателна за Балканите. Той обаче обеща, че Сърбия няма да пожали усилия за запазване на мира в региона.

Припомняме, че на няколко пъти сръбските власти обявиха, че няма да налагат санкции на Русия, за да запазят икономическите си интереси.

Самият Вучич се оплака от силен натиск, за да наложи санкции на Москва.

През април, Общото събрание на Организацията на обединените нации гласува за отстраняване на Русия от водещия орган за правата на човека на организацията на фона на твърдения, че нейни войници са убивали цивилни, докато се оттеглят от регион около украинската столица.

Тогава Сърбия гласува „за“.

Изнудват Сърбия, а не мен лично, заяви тогава Вучич.

Сърбия е военно неутрална страна, но не е политически неутрална. Вучич каза в ефира на RTS, че „докато сме на пътя към Европейския съюз (ЕС), не можем да бъдем политически неутрална страна“.