Снимка: Brett Sayles from Pexels

Германскata компания wpd AG ще инвестира 500 милиона евро за изграждане на вятърен парк с мощност от 400 MW в Република Северна Македония. Това става ясно от изявление на премиера на съседката ни Зоран Заев, предава Reuters.

Вятърният парк Virovi е обявен за стратегически проект от правителството. Той ще играе роля в прехода на доминиращото от въглища производство на електроенергия в Северна Македония към зелени ресурси. Virovi ще добави 400 MW към зададената от правителството зелена цел от 700 MW според Заев.

Очаква се годишно производство да възлиза на 1 335,95 гигаватчаса, а намаляването на емисиите на въглероден диоксид годишно се оценява на 310 000 тона.

Строителството на вятърния парк трябва да започне след три години и да бъде завършено до шест години. Той ще има 69 турбини и ще бъде изграждан на три фази на три места. Ще снабдява с електричество около 290 000 домакинства.

Договорено е и 45-годишно стратегическо партньорство с германския разработчик на вятърни и слънчеви паркове.

Република Северна Македония няма да субсидира проекта. Правителството ще помогне на немската компания wpd AG да получи всички необходими разрешителни без забавяне.

„Това е най-голямата зелена директна инвестиция в икономиката на Република Северна Македония след обявяването на независимостта“, коментира Заев.

WPD е основана през 1996 година в германския град Бремен. Компанията планира и управлява проекти в Германия, Европа, Азия и САЩ. WPD оперира общо в 28 държави и има 2200 служители.


loading...