САЩ Германия Северен поток-2
Снимка: © Nord Stream 2 / Paul Langrock

Газпром трябва да съхрани почти толкова природен газ вкъщи, за да успее да отопли домовете на руснаците тази зима, колкото доставя за най-големия си клиент – Западна Европа – всеки ден, сочат изчисления на агенция Bloomberg, цитирани от money.bg.

Руският газов гигант има само два месеца да запълни изпразнените си резерви до рекордните нива, които цели – нещо, което енергийният министър Николай Шулгинов очаква Газпром да направи. Това изисква да запълни подземните хранилища в Русия с газ, равен на около 80% от дневния износ за Западна Европа.

Изчисленията, основани на данни от Газпром, пращат притеснителен сигнал към Европа. Времето на континента да запълни собствените си резерви преди отоплителния сезон намалява, а държавите вече са изправени пред енергийна инфлация заради растящите цени на газа и електроенергията.

За да постигне целта си, Газпром ще трябва да отклони от доставките за Европа, казва Томаш Марджек-Мансер, водещ газов анализатор в ICIS.

Цените на природния газ в Европа чупят рекордни ден след ден – въпреки че е лято и търсенето не е особено високо. Запасите в региона са на рекордно ниско от десетилетие ниво за този период на годината, след по-тежка от обичайната зима. Запълването на хранилищата не е лесно, тъй като Русия ограничава износа като политическо оръжие, а втечненият природен газ отива почти изцяло в Азия.

Русия е най-големият доставчик на Европа, но и самата тя потребява особено много природен газ. Страната цели рекордните 72,6 млрд. кубични метра в хранилищата до 1 ноември, или почти двойно спрямо нивата от края на юни.

Постигането ѝ ще изисква Русия да ги запълва с 280 млн. кубични метра дневно, или 80% от износа за Западна Европа.

Самата Газпром отчита почти рекорден за последните десет години добив, но нуждите на местния пазар също растат заради студените температури в някои региони през миналата зима и високите през това лято. Износът за други клиенти, включително Китай и Турция, също растат с 19% през първите осем месеца на годината.

Вижте още:
Приходите на „Газпром“ са скочили със 73%Приходите на „Газпром“ от износа на газ за първите шест месеца на 2021 г. са нараснали с почти 73% в…Aug 9 2021skafeto.com


loading...