Гаспаров

Ударът е много тежък не само за икономиката на страната, но и за здравето на хората. Така коментира хакерската атака срещу най-големия нефтопропровод в САЩ журналистът Симеон Гаспаров.

Операторът на системата беше принуден да блокира дейността на тръбата с дължина 5500 мили, в опит да ограничи изтичането на информация. Нефтопроводът е отговорен за 45% от енергийните доставки по Източното крайбрежие на САЩ.

„Оказа се, че вече има жена, починала вследствие на тази атака, тъй като не е могла да бъде пренесена от едно болнично заведение до друго и това е ускорило нейната смърт. Така че проблемът е наистина сериозен“, коментира Гаспаров пред БНТ.

По думите му засега само се спекулира по въпроса кои са хакерите, но в интервю на разследващия журналист Майкъл Вайс за най-голямата обществена телевизия и медия в САЩ „Пъблик Броудкастинг“ е споменато името на България. Според Вайс това е дело на руски кръгове, свързани с руското правителство.

„И той даде пример как е действано с българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Той го спомена и каза, че лично е взимал интервю от него. Каза, че тези атаки не са случайни и не са нещо необичайно вече. Само за миналата година с подобна атака в САЩ са ударени над 2400 учебни заведения, над 500 здравни заведения, над 100 държавни учреждения“, каза още Гаспаров.

По думите му два града във Флорида са платили откуп от над 1 милион долара, за да си получат обратно данните.

Според него гориво има, но има проблем с презапасяването и заради паниката сред обществото се е покачила цената на бензина и вече е над 3 долара.

„Също така се получават индикации на инфлация. Някои хранителни продукти са скочили за първи път от 2008 година“, допълни журналистът.

Виж още:Извънредно положение: Руски хакери спряха най-големия тръбопровод за горива в САЩАмериканското правителство обяви извънредно положение, след като най-големият тръбопровод за гориво …May 10 2021skafeto.com


loading...