гаубици украйна
Самоходна артилерийска гаубица "Цезар" (Снимка: wiki commons)

Украйна ще получи още три гаубици от Германия и Нидерландия, съобщиха техните министри на отбраната, цитирани от Би Би Си. Те вече са предоставили 12 от тези оръжия с голям обсег на действие на Киев. Съобщението за новите доставки беше направено по време на срещата на върха на членовете на НАТО в Мадрид, Испания.

„Показваме нашата решимост и ангажираност към Украйна и не се поддаваме на тази руска агресия“, заяви министърът на отбраната на Нидерландия Кайса Олонгрен.

В същото време стана ясно, че и Франция ще предаде на Украйна самоходни артилерийски гаубици „Цезар“, общо шест на брой. Това съобщи в. „Паризиен“, позовавайки се на френския министър на отбраната Себастиан Лекорньо. Това е в допълнение към 12-те гаубици, доставени преди това.

Той подчерта, че такива бронирани превозни средства са необходими за бързо придвижване в райони, обстрелвани от врага. Лекорньо не уточни кога Украйна ще ги получи.

„Цезар“ е самоходна артилерийска установка от ново поколение. Тя позволява поразяване на вражески цели на разстояние 20 километра.

Бихме искали да отбележим, че Франция също така проучва възможността за прехвърляне на противокорабни ракети Exocet на Украйна. Говори се и за „значителен брой“ бронетранспортьори от типа VAB.

Припомняме ви, че по време на посещението си в Киев Макрон заяви, че Франция ще предостави на Украйна още шест самоходни артилерийски установки „Цезар“.


loading...