Герасимов

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

На парада в Москва по случай Деня на победата 9 май за първи път от дълго време публично не се появи шефът на Генщаба на Русия Валерий Герасимов. Парадът на победата без началника на Генералния щаб е наистина странно събитие, пише The New York Times, цитиран от Актуално.

Въпросът: къде е генерал Герасимов, не се чува за първи път напоследък. Особено след съобщения за посещението му в Харковска област. Както The New York Times писа, генералът е бил близо до Изюм, където руските войски се опитвали да развият офанзива, за да обградят групировката на въоръжените сили на Украйна. Още повече че след информацията за престоя на Герасимов на фронта се появи информация, че той вероятно е бил ранен.

Тогава съветникът на шефа на МВР Антон Геращенко заяви, че Герасимов е бил ранен, когато са ударили командния пункт на руснаците, но друг съветник на шефа на МВР отрече тази информация.

„Имаме потвърждение, че той наистина е бил там, но нямаме потвърждение, че е бил ранен. Освен това вече имаме определени потвърждения, че той не е бил ранен“, каза Виктор Андрусив, съветник на министъра на вътрешните работи, в ефира на единичен телемарафон в Украйна.

Олексий Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, призова да не се вярва на слуховете, че Герасимов е бил ранен край Изюм, но потвърди факта, че украинската армия е унищожила десетки високопоставени офицери там с ракетен удар.

„Имам основание да се съмнявам, че Герасимов изобщо е бил на територията на Украйна и още повече основания да се съмнявам, че той е бил ранен“, каза Арестович, който си обяснява отсъствието на началника на руския Генщаб на парада в Москва с обикновена немилост.

„Именно Герасимов трябваше да бъде човекът, който ще разубеди Путин да нахлуе в Украйна. Той знаеше, че тази компания е обречена на провал, но не посмя да каже това на Путин. Не му достигна смелост да каже на президента, че руската армия не е готова“, заяви Арестович в интервю с активиста за правата на човека Марк Фейгин.

Валерий Герасимов е началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили и първи заместник-министър на отбраната. За последно той се появил публично на 4 май на среща, на която се обсъждаха военните паради на 9 май. Ако генералът е успял да избегне раняване, то не е избегнал кариерните проблеми, смятат експерти.

Военният експерт Олег Жданов, позовавайки се на свои източници, твърди, че Герасимов е отстранен от командването на военната операция в Украйна.

„Има информация, все още е вътрешна информация, но има информация, че генерал Герасимов е отстранен от ръководството на операцията в Украйна за неизпълнение на поставените задачи. Той не е отстранен от поста си, но сега не я ръководи“, заяви в ефира на телевизионния канал Белсат на 6 май военният експерт Олег Жданов.

„Той няма да бъде официално „отстранен“. Там не постъпват така. Путин никога не е постъпвал така. Това ще понижи моралния дух на армията. Най-вероятно Герасимов ще бъде някъде в сянка, а ще ръководят други генерали. Александър Дворников, може би. Путин обаче няма да го „премахне“ толкова открито“, заяви пред Канал 24 руският правозащитник Марк Фейгин.

Струва си да се отбележи, че именно генерал Дворников, който често е наричан Касапина от Сирия след сирийската кампания, от април отговаря за войната в Украйна. Смяната на ръководството дойде след провала на плана на Кремъл да завземе украинската столица. Освен Сирия „заслугите“ на Дворников включват участието в битката за Грозни, както и Крим и Донбас.

Анексирането на полуострова и подкрепата на военните формирования в т.нар. ДНР и ЛНР бяха извършени от Южния военен окръг на руската армия. Което се командва именно от генерал Дворников. Това е доставка на оръжие, военно командване, агентура, временни съветници – тоест всички, които са били там.

Офицерите, които са присъствали там. За всичко това отговаряше Южният военен окръг“, казва Александър Мусиенко от Центъра за военно-правни изследвания. Биографията на Герасимов също включва Сирия, Крим и Донбас, той е наричан автор на „Доктрината Герасимов“, която е в основата на руската концепция за „война от ново поколение“.

Без генерал се проведе още един парад в Русия. В Екатеринбург за първи път от много години събитието се проведе без командващия на Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лапин.

Този път командването на парада бе поверено на неговия заместник генерал-майор Рустам Минекаев. Водещият на предаването на парада представи Минекаев като „временен главнокомандващ на Централния военен окръг“.

Впрочем 9 май премина сравнително спокойно и по фронтовете на войната. Руската армия не предприе никакви извънредни настъпателни мерки. Да, имаше опити за атака на село Воеводовка, чието превземане би отворило пътя към градовете Лиман и Северодонецк в Донбас. Но тези атаки бяха успешно отблъснати от украинската армия. Руските ракетни войски се отбелязаха с удари по Одеса, където пристигна ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

По-рано редица експерти и дори официални лица заявиха, че руският президент Владимир Путин по време на речта си на парада ще обяви мобилизация в Русия, като по този начин официално ще признае началото на пълномащабна война срещу Украйна. Досега Кремъл отрича факта на войната срещу някогашната братска Украйна, наричайки я специална операция.

Други експерти дори прогнозираха, ако не ядрен, то поне масиран удар по „центъра за вземане на решения в Киев“.

Но нито един от негативните сценарии не се потвърди. От трибуната на парада Владимир Путин изобщо не говори за предстояща ядрена война, а за предотвратяване на глобална война. Путин не обяви нито мобилизация, нито официална война на Украйна, въпреки че господарят на Кремъл нито веднъж не е използва израза „специална военна операция“.

Виж още:Какви оръжия не видяхме на парада в МоскваРусия отбеляза 77-годишнината от победата си във Втората световна война с традиционния Парад на побе…May 10 2022skafeto.com

Стана ясно защо парадът в Москва мина без „Самолета на страшния съд“Въздушната част на парада в Москва за 9 май е отменена заради времето, цитиран е в руските медии гов…May 9 2022skafeto.com


loading...