германия атомните електроцентрали

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че удължаването на живота на атомните електроцентрали в страната може да „има смисъл“, на фона на намалените газови потоци от Русия, които повишават страховете от енергийна криза през зимата, пише европейската редакция на американският вестник „Политико“.

По време на посещение в компанията „Сименс“ в Мюлхайм ан дер Рур, където в момента се съхранява турбина, намираща се в основата на газовия спор с Русия, Шолц беше попитан как би отговорил на европейските партньори, които призовават Германия да удължи работата на атомните си централи

Социалдемократът отговори, че трите централи представляват само „малка част“ от общото електроснабдяване на Германия, „но все пак може да има смисъл“ да бъдат оставени да работят по-дълго. Предвижда се те да бъдат затворени в края на тази година.

Той предположи, че някои провинции, а именно Бавария, може да се наложи да оставят атомните си централи да продължат да работят, защото изостават в развитието на възобновяеми източници.

Шолц каза, че властите ще „направят своите заключения“ от стрес теста на германската електроенергийна система, който се провежда в момента. Резултатите от теста се очакват до седмици.

Заплахата от спиране на руския газ доведе до подновен дебат за отлагане на спирането на ядрената енергия. Докато най-малката от трите управляващи партии, либералните Свободни демократи, иска централите да работят по-дълго, Зелените винаги са се противопоставяли категорично на подобен ход. Въпреки това, наскоро зелените лидери сигнализираха, че може да са готови да ги оставят да работят.


loading...