Газпром взриви Разходите на Руската федерация

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Германия вече не е зависима от вноса на енергия от Русия. Това заявява германският министър на финансите Кристиан Линднер пред BBC. Берлин е намерил нови източници на енергоносители, въпреки че Русия прекъсна газовите връзки с Европа, каза Линднер.

Според Линднер Германия напълно е диверсифицирала енергийната си инфраструктура – процес, който започна след нахлуването на Русия в Украйна. Германия все още е зависима от вноса на енергия, но днес това вече не е внос от Русия, а от световните пазари, обяснява Линднер. Преди това Германия внасяше от Русия около половината от потребявания от нея газ и повече от 30% от целия петрол. Русия спря да доставя газ на Германия през август 2022 г., а Германия спря да внася руски петрол по-рано тази година.

В търсене на алтернативни енергийни източници страната отново отвори въглищни електроцентрали, отложи плановете за затваряне на трите останали атомни електроцентрали в Германия и увеличи капацитета за съхранение на природен газ, внасян от други страни като Норвегия и САЩ.

Линднер, който участва в Световния икономически форум в Давос, обърна внимание на бързината, с която Германия е построила терминал за втечнен природен газ – според него за около осем месеца. В момента се строи и втори терминал.

Германският министър на финансите добави, че са планирани допълнителни инвестиции в инфраструктурата. „Това е само един пример за огромна промяна в германската политика“, казва той.