От вчера, 7 септември, започна изплащането на 300 евро за всяко дете в Германия, предаде „Дойче Веле“. Това е само една от мерките в съгласувания още през юни спасителен пакет за справяне с пандемията. Добавката е част от огромния пакет с мерки за преодоляване на икономическите последици, породени от коронавируса. Става дума за 300 евро, които ще получат близо 18 милиона деца в Германия. 200 евро от общата сума ще бъдат изплатени през септември, а останалите 100 евро – в първите дни на октомври.

Заявки за получаването на парите не се подават – изплащането става автоматично. Единствената предпоставка за получаване на сумата е през тази година поне за един месец да са били получавани детски надбавки – тоест, бонуса от 300 евро ще получат и родителите, чиито деца ще се родят до края на годината.

Конкретната дата за изплащане на сумата зависи от крайната цифра в номера за получаване на детски надбавки – ще се започне с нулата. Право да получат бонуса имат близо 18 милиона деца и младежи, а общата сума на плащанията възлиза на милиарди.

Мнозина обаче определят мярката като недостатъчна. „Еднократният бонус от 300 евро изобщо даже не може да подпомогне семействата в достатъчна степен“, смята депутатката от Лявата партия Сабине Цимерман. Тя има предвид обстоятелството, че пандемията допълнително е влошила ситуацията на многодетните семейства с по-ниски доходи. Според изчисленията на Цимерман, направени на базата на официалните статистически данни, миналата година почти 40% от семействата с три и повече деца са били застрашени от бедност.

Вижте още:
Германия се мобилизира, за да спаси своята икономикаКоалиционни партии в Германия се споразумяха във вторник да разширят мерките за смекчаване на послед…Aug 26 2020skafeto.com

Управляващите в Германия: Подкрепа за протестите в БългарияВ официално прессъобщение парламентарната група на Германската социалдемократическа партия, ГСДП, ча…Aug 25 2020skafeto.com

loading...