Германия засилва присъствието си в НАТО

Германските въоръжени сили (Бундесверът) ще увеличат присъствието си в програмите на Северноатлантическия алианс и ще засилят приноса си за защита на територията на държавите – членки на НАТО. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц на съвместната си пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Берлин.

„Ще бъдем готови да се подкрепяме взаимно, всеки съюзник, срещу всяка заплаха и да защитаваме всеки сантиметър от Алианса“, подчерта германският премиер, цитиран от АП.

Той добави, че Германия вече е „много активна“ в защитата на източния фланг на НАТО, като предоставя около 1000 военнослужещи на Литва.

„Предоставихме и бригада в Германия, която да защитава Литва. Предоставихме изтребители Eurofighter за защита на въздушното пространство на балтийските държави. Доставихме ЗРК Patriot на Словакия. Освен това през тази година федералните въоръжени сили (Бундесвер) предоставиха над 14 000 военнослужещи за силите за отговор на НАТО и ги поддържаха в готовност. През следващата година броят им ще нарасне до 17 000 и Германия отново ще поеме ръководството на Съвместната оперативна група с много висока степен на готовност в доказано сътрудничество с Норвегия и Нидерландия“, заяви Шолц.

Той също така увери Столтенберг, че германските въоръжени сили „ще продължат да увеличават приноса си към отбраната на територията на Алианса“.

„От 2025 г. планираме да предоставим на НАТО 30 000 военнослужещи с висока степен на готовност“, заяви германският канцлер.

Шолц припомни, че преди няколко месеца е посочил необходимостта от наваксване на изоставането в областта на въздушната отбрана в Европа.

„Ето защо разработихме инициативата „Европейски щит на небето“, която има за цел да укрепи европейския гръбнак в НАТО. Приветствам факта, че 15 съюзници вече се присъединиха към тази инициатива“, каза той.

Шолц обсъди с генералния секретар на НАТО и сигурността на критичната инфраструктура, особено в Северно море.

„Саботажът на „Северен поток“ показа, че трябва да преразгледаме рисковете за нашата енергийна инфраструктура. Това важи с особена сила за Северно море, където сме решени да работим с нашите съюзници и партньори за защита на критичната ни инфраструктура“, каза канцлерът.

По този начин, подчертава Шолц, Германия би приветствала НАТО да поеме по-силна координационна роля за сигурността на критичната инфраструктура, включително в морето и под водата.

„НАТО може да послужи като важно звено за координиране на различните заинтересовани страни и да допринесе за цялостната картина на ситуацията. Тя може да осигури и рамка за съюзниците и крайбрежните държави със съответните им военни полиции, брегова охрана и частни инфраструктурни оператори“, заяви германският канцлер в изявление.


loading...