Photo by Shvets Anna: https://www.pexels.com/photo/concrete-structure-2570063/

Германия, която е най-голямата европейска икономика, очаква ефектът от епидемията да вкара страната в най-дълбоката рецесия от Втората световна война насам, пише money.bg. От германското министерство на икономиката прогнозират, че брутният вътрешен продукт (БВП) ще се свие с 6,3% през 2020 година или ще отчете по-голям спад от този по време на финансовата криза преди десетилетие.

Най-сериозният спад, който се очаква да дойде през второто тримесечие, ще бъде такъв, който страната не е виждала поне от 50-те години на миналия век насам. От ресорното министерство смятат, че възстановяването ще дойде през следващата година с растеж от 5,2 на сто.

По думите на ресорния министър Петер Алтмайер безпрезедентният пакет от мерки на правителството, който е в размер на над 1 трилион долара, ще помогне за ограничаването на удара върху икономиката, доколкото това е възможно.

„Изправени сме пред огромни предизвикателства, икономически и политически“, коментира той и добавя, че прекалено бързото разхлабване на ограниченията може да бъде риск от повторна вълна на коронавирус. „Само ако рестартираме икономиката и социалния живот с с умерен темп възстановяването може да започне през втората половина“, добавя Алтмайер.

Междувременно преди дни от Института за изследване на пазара на труда (IAB) предупредиха, че безработните в най-голямата европейска икономика може да се увеличат с над половин милион души и броят им да надхвърли 3 милиона души през 2020 година.

От института прогнозират още, че икономическото производство в Германия може да бъде ограничено до 8,4% през настоящата година, а реалният брутен вътрешен продукт да се свие с 14,6% през второто тримесечие.

Вижте още:
Тръмп: Китай ще ни плати милиарди, ако е виновенПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че смята, че справянето на Китай с коронавируса е док…Apr 30 2020skafeto.com

МВФ: На прага сме на най-големият икономически срив в светаПандемията, която покори света, ще обърне растежа на икономиката „рязко в негативен“ през 2020 г., п…Apr 10 2020skafeto.com

Експерти: Германия е пред неизбежна рецесияСъветът на икономическите експерти в Германия, чиито прогнози показват, че тази година производствот…Mar 31 2020skafeto.com


loading...