Премиерът на германия индия подводници уволни
Снимка: Пресс-служба Президента Российской Федерации

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Германия ще построи шест подводници за индийските военноморски сили в най-голямата си оръжейна сделка с южноазиатската страна от 42 години насам. Така Германия става поредната западна държава, която ще се включи в огромния пазар на Индия за внос на оръжие, тъй като доставките на руски оръжия пресъхват.

Индийската корабостроителница Mazagon Dock подписа меморандум за разбирателство с германската ThyssenKrupp Marine Systems – сътрудничество, което германският министър на отбраната Борис Писториус определи като „проект – фар“.

Окончателното споразумение по сделката на стойност 4,8 млрд. евро вероятно ще бъде готово до края на 2023 г., заявиха официални лица.

Неядрените подводници ще бъдат построени в рамките на инициативата на Делхи „Make in India“, която има за цел да намали скъпоструващия военен внос от Индия, най-големия купувач на оръжие в света.

Някои експерти оценяват стойността на проекта за построяване на шест подводници със „значително местно съдържание“ за военноморските сили на Индия на 7 млрд. евро.

Индийските военноморски сили разполагат с 16 конвенционални подводници, 11 от които са на повече от 20 години, както и с една ядрена подводница, взета на лизинг от дългогодишния съюзник Русия.

През 2013 г. напълно въоръжена руска подводница се взриви и потъна на котвената си стоянка в Мумбай, при което загинаха 18 членове на екипажа.

Плановете на Индия да наеме още един руски ядрен плавателен съд може да се забавят след планирания срок за доставка през 2025 г. заради войната в Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц, който посети Делхи през февруари, представи своята политика Zeitenwende четири дни след като Русия нападна Украйна. Той обеща огромно финансиране за повишаване на капацитета на недофинансираните въоръжени сили на страната.

В Мумбай ThyssenKrupp заяви, че сделката за подводницата открива перспективи за по-задълбочено сътрудничество с индийските военноморски сили, които имат девет нови проекта на стойност милиарди като част от плановете си да се противопоставят на влиянието на Китай в региона на Индийския океан.

„С това ThyssenKrupp проактивно се стреми да допринесе за стратегическото сътрудничество на Германия с Индия“, добави конгломератът, който през 2005 г. придоби германската корабостроителница Howaldtswerke-Deutsche Werft, HDW.