Юлските наводнения в западна и южна Германия са нанесли щети за между €20 млрд. и €30 млрд., предава Reuters. Изчислението е на Армин Лашет, премиер на най-населената провинция в страната, Северен Рейн-Вестфалия, и консервативният кандидат за следващ канцлер. „Ще се нуждаем от между €20 млрд и €30 млрд.“, заяви той пред регионалния парламент. Два източника на агенцията съобщиха по-рано, че фондът за възстановяване ще надхвърли €20 млрд.

Наводненията от юли, най-тежкото природно бедствие в Германия от повече от половин век, отнеха живота на над 180 души и унищожиха много домове, пътища, железопътни лиини и мостове. Първоначалните оценки говореха за щети на стойност около €10 млрд., но по-детайлният анализ сочи, че ще се нужни много повече средства.

Федералното и регионалните правителства вече постигнаха съгласие да носят поравно фискалната тежест. Министърът на финансите Олаф Шулц, който е кандидатът за канцлер на Социалдемократите, съобщи, че германците могат да разчитат на допълнителни €400 млн.

През юни кабинетът одобри проектобюджет за следващата година с нов дълг в размер на почти €100 млрд., с които да се финансират продължаващите мерки срещу Covid-19, което увеличи общият размер на кредитите, изтеглени заради пандемията между 2020 и 2022 г., до €470 млрд.


loading...