Германия Русия НАТО

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Германия няма да действа сама при доставката на оръжия за Украйна и ще направи всичко възможно, за да предотврати пряк конфликт между Русия и НАТО. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю за вестник Neue Zürcher Zeitung.

„Позицията на федералното правителство е ясна: не действайте сами. Така ще бъде и занапред, заяви Шолц, в отговор на въпрос за доставката на Киев на германски танкове. Ситуацията в Украйна обаче, каза той, „е много динамична и Германия непрекъснато преоценява ситуацията“.

Но политическият курс на страната, както посочи ръководителят на германското правителство, „остава ясен“.

„Германия, доколкото е по силите ѝ, подкрепя Украйна и в същото време прави всичко възможно, за да предотврати пряк конфликт между НАТО и Русия, заключи Шолц и добави, че това е в основата на всички решения. Това отговаря и на волята на огромното мнозинство от гражданите“, обобщи германският канцлер.

Припомняме, че през последните седмици Германия беше подложена на особено остри критики от страна на Украйна и представители на редица страни от НАТО за това, че не изпрати на Киев необходимите за настъпателни бойни действия танкове и бойни машини на пехотата.