Германия танкове за Украйна

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Германското правителство няма да възрази, ако Полша предостави на Украйна танкове Leopard 2. Това заяви в интервю за LCI германският министър на външните работи Аналена Бербок. На въпроса какво ще се случи, ако Полша изпрати танкове Leopard 2 без разрешението на Германия, Бербок отговори: „Този въпрос все още не е зададен, но ако бъде зададен, няма да пречим.“

В същото време интервюиращият уточни: „Ако поляците изпратят танкове (в Украйна, – бел. ред.), няма да възразите?“ На това германският външен министър отговори: „Чухте ме правилно“.

Припомняме, че Словакия и Чехия са готови да прехвърлят на Украйна танкове „Леопард“, предоставени им от Германия. Говореше се за около 30 единици оборудване.

Освен това Германия е готова да ускори напредъка по производството на танкове Leopard 2, ако има съответни споразумения със съюзниците. Германският министър на отбраната Борис Писториус обеща да преразгледа запасите от танкове в страната.

САЩ смятат, че доставките на танкове „Ейбрамс“ за Украйна все още нямат смисъл поради факта, че тази техника е трудна за поддръжка.