Германия танкове Украйна

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Германия не иска да изпраща танкове в Украйна, защото това може да бъде опасна стъпка в развитието на конфликта. Това обясни канцлерът на ФРГ Олаф Шолц в интервю за The New York Times, предава Епицентър.

„Води се много опасна война“, бе отговорът на Шолц на въпрос защо Германия не изпраща танкове в Украйна, за което Киев настойчиво призовава.

„Подкрепяме Украйна, но го правим го по начин, който не води до ескалация, до война между НАТО и Русия, защото това би било катастрофа“, обясни социалдемократът.

Страните от НАТО никога не са декларирали открито наличието на ограничения върху видовете оръжия, доставяни на Украйна. Редица медии обаче отбелязват, че помощта, изпратена на Киев, досега не включва предаването на танкове на страните от Алианса, както и самолети и хеликоптери, и видове оръжия с обсег над 100 км.

През последните седмици Германия беше особено остро критикувана от Украйна и представители на няколко страни от НАТО, че не изпраща на Киев танкове и бойни машини на пехотата, необходими за бойните действия.

Още в началото на септември германският канцлер Олаф Шолц по време на преговорите с премиера на Украйна Денис Шмихал запази негативна позиция относно доставката на Киев на танкове Leopard 2. За отказа на канцлера за доставки съобщава Welt позовавайки се на източници в украинската администрация.

По информация на вестника, шансовете за изпращане на германски танкове на украинска страна са малки. Отбелязва се, че преговорите на политиците по този въпрос са били общи и неконкретни. Събеседникът на изданието е казал, че Шмихал предлага германската индустрия директно да доставя на Украйна танкове Leopard 2.

В същото време негативната позиция на канцлера остава непроменена.

Виж още:Полша се почувства застрашена заради изявление на канцлера ШолцВластите във Варшава очакват разяснения от официален Берлин заради изявлението на германския канцлер…Sep 20 2022skafeto.com