Германия термоядрени изследвания

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Германия ще инвестира над милиард евро в изследвания в областта на термоядрения синтез през следващите 5 години. Това обяви министърът на образованието и науката на страната Бетина Щарк-Ватцингер, цитирана от специализираното издание NucNet.

Целта: създаване на „термоядрена екосистема“, а след това и „възможно най-скоро“ – на електроцентрала, която използва перспективната технология.

Контекст: Термоядреният синтез е подобен на процесите вътре в звездите, като основни негови предимства са, че не се отделят въглерод и дълготрайна радиоактивност. По темата се работи по цял свят още от 50-те години, но дълги години физиците не успяваха да постигнат реакция, при която се генерира повече енергия от нужната за предизвикването ѝ, т.е. нетна енергийна печалба.

Именно ефективност от над 100% постигнаха американски учени в края на миналата година, като така практически доказаха, че термоядреният реактор е възможен.

Това е важно за Германия, която още от 2002 г. тръгна към затваряне на ядрените си централи – процес, който стана необратим след Фукушима. Последните три енергоблока на АЕЦ затвориха през април – което при настоящата геополитическа ситуация създава риск от още по-голяма консумация на изкопаеми горива.

Детайли: Министър Щарк-Ватцингер, която е от Свободните демократи, обяви нова програма в подкрепа на термоядрените изследвания, която е на стойност от 370 млн. евро. Заедно с по-рано заделените средства, сумата достига €1 млрд.

С тях ще бъдат подпомогнати Институтът за плазмена физика, Технологичният институт в Карлсруе и Изследователския център „Юлих“ за периода до 2028 г.

Според по-ранен документ на нейното ведомство „Германия е на водеща позиция по отношение на термоядрените изследвания“, което е важно за „стратегическото преориентиране на нейната енергетика“.

От друга страна: Макар и направила голям скок, термоядрената енергетика не изглежда и на десетилетие от комерсиална реализация. Проблемът на Германия е, че тя се нуждае от алтернативи сега – а технологията все още не е готова. Това означава още години на димящи комини. Поне в дните на безветрие и облачност.