Снимка: © Olaf Kosinsky

Германия е готова да защити фундаменталните принципи на европейската политика в подхода си към ситуацията между Русия и Украйна, дори ако това означава да понесе големи икономически щети. Това заяви министърът на външните работи на Германия – Аналена Бербок, след разговорите си в Москва с руския външен министър Сергей Лавров, информира Дойче веле.

По време на преговорите тя е заявила пред Лавров, че руската военна ескалация по границата с Украйна трудно може да се оцени по друг начин, освен като заплаха, съобщи VoA.

Бербок е призовала Русия да се въздържа от заплахи срещу Украйна.

„Германия потвърди, че ако енергията (доставките на енергоизточници – б.р.) бъде използвана като оръжие, това ще има последици за тръбопровода Северен поток 2“, подчерта министърката.

Същевременно тя изрази стремежа на Берлин към добри и стабилни отношения с Москва.

Междувременно в Германия се засилват призивите газопроводът „Северен поток 2“ да бъде използван като средство за възпиране на Русия.

Председателят на комисията по външна политика в Бундестага – Михаел Рот, заяви, че Германия се стреми към дипломатическо решение, но санкциите също са част от дипломатическия инструментариум. По думите му, ако Русия нападне Украйна и се наложи да бъдат предприети санкции, Берлин не може да изключи мерките, които биха поискали партньорите от ЕС.

Председателят на комисията по въпросите на ЕС в Бундестага Антон Хофрайтер на свой ред призова пускането в експлоатация на „Северен поток 2“ трябва да бъде отложено максимално дълго. Според него газопроводът е проблематичен по две причини – защитата на климата и стремежа на руския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна и Полша при доставките на газ.


loading...