Главният прокурор на Швейцария

Главният прокурор на Швейцария може за първи път в историята на страната да бъде отстранен с импийчмънт – заради руска афера. Шефът на прокуратурата на Конфедерацията Михаел Лаубер е на път да изгуби поста си заради контакти в Русия. Негов подчинен се е срещал с бившия заместник-главен прокурор на Русия Саак Карапетян (загинал в авиокатастрофа) и близката до Кремъл адвокатка Наталия Веселницка, придобила скандална известност с намесата си президентската кампания в САЩ през 2016 г.

Главният прокурор на Швейцария заплашен от импийчмънт
Саак Карапетян

Процесът по импийчмънт на Лаубер беше предизвикан от разследване на руския опозиционен вестник „Новая газета“. 20 май беше определен за начало на изслушванията по делото.

Швейцарското правосъдие ще се опита да изясни дали подчиненият на Лаубер – Винсент Шнел, е пътувал в Русия, за да бъде подготвен как да се държи при разпит, който е трябвало да бъде извършен от докладчика на Съвета на Европа Андреас Грос, разследващ случая на убития руски адвокат Сергей Магнитски.

Мафиоти, милиардери, министри

Същевремнно обект на процеса ще бъдат и причините за провала на съдебни дела в Швейцария срещу сина на бившия главен прокурор на Русия Юрий Чайка, бившата министърка Елена Скринник и серия от процеси за подкупи във ФИФА. В Швейцария са водени множество свързани с Русия дела, които получиха събирателното обозначение „трите М“: „мафиоти, милиардери, министри“.

Експерт по тези дела е бил именно Винсент Шнел, командирован от полицията.

Главният прокурор на Швейцария заплашен от импийчмънт
Винченцо Шнел

Той често е пътувал до Русия. През 2014 г., заедно с прекия си шеф Патрик Ламон и прокурора Лаубер, е участвал в прокурорска конференция в Иркутск — родния град на тогавашния руски главен прокурор Чайка. Съобщава се, че домакините са организирали пътуване с параход по езерото Байкал за тримата швейцарски прокурори.

Главният прокурор на Швейцария заплашен от импийчмънт
Шефът на прокуратурата на Конфедерацията Михаел Лаубер

Впоследствие това предизвиква скандал в Швейцария. Местните медии публикуват снимка, на която швейцарците са заедно с началника на Главното управление за международно-правно сътрудничество към руската Главна прокуратура Карапетян – по късно той загива при самолетна катастрофа по време на лов. На снимката швейцарският федерален прокурор е застанал на едно коляно, което вестниците определиха като „коленопреклонението на Лаубер в Русия„.

Главният прокурор на Швейцария заплашен от импийчмънт
„Коленопреклонението на Лаубер в Русия“

До Русия и назад

Разследването показва, че швейцарските прокурори са летели до Русия със самолета на руската Главна прокуратура след среща с Чайка на форума в Давос през септември 2015 г., а през 2016 г. швейцарската главна прокуратура е отказала да образува наказателно дело срещу Чайка-младши. Последният е правил вложения в недвижими имоти в Швейцария.

През 2017 г. Лаубер е получил като подарък от руските прокурори толкова голям сервиз, че транспортирането му се е оказало проблем и се е наложило да бъде оставен в швейцарското посолство за няколко месеца. Карапетян е водил Шнел на лов и риболов в Камчатка, допълва „Новая газета“.

Вижте още:
Швейцария съди ЦРУ заради скандала с Crypto AGМинистерството на финансите на Швейцария подаде официално заявление за възбуждане на съдебно дело „с…Mar 6 2020skafeto.com

Bellingcat: Отровител на Гебрев е работил като дипломат в ШвейцарияЕдин от тримата агенти на руското военно разузнаване ГРУ, които България обяви за издирване във връз…Feb 26 2020skafeto.com

Шпионски скандал между САЩ, Германия и Русия гръмна в ШвейцарияВ неутрална Швейцария се развихри интересен шпионски скандал като замесени до момента са интересите …Feb 20 2020skafeto.com

loading...