глобален корпоративен данък

Страните от Г-7 постигнаха споразумение за въвеждане на глобален корпоративен данък с минимална ставка от 15%. Историческото решение беше взето днес в Лондон, по време на срещата на финансовите министри на седемте икономически най-развити държави – САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония.

„Ние се ангажираме с глобален минимален данък от най-малко 15 процента за всяка държава“, се казва в официалното изявление след срещата в британската столица. От Г-7 добавиха, че се надяват окончателното споразумение да бъде финализирано по време на юлското събиране на финансовите министри от Г-20.

Правителствата по света отдавна са изправени пред предизвикателството да облагат с данъци глобални компании, развиващи дейност в много страни по цялата планета. То стана особено трудно с бума на високотехнологични компании като „Амазон“ и „Фейсбук“.

Понастоящем корпорациите могат да основават свои локални клонове в страни с относително ниски данъчни ставки и да декларират печалбите си там. Което означава, че те се облагат само според местното законодателство, въпреки че приходите им идват основно от продажби, извършени на други територии. Това е законно и общопрактикувано.

Новата сделка на Г-7 има за цел да предотврати тази практика в две посоки. Първо, установяването на минимален корпоративен данък от 15% ще попречи на страните да се „подбиват“ една друга с предлагане на по-ниска ставка с цел привличане на инвеститори. И второ, това ще накара компаниите да плащат данъците си точно в тези страни, в които извършват търговската си дейност.


loading...