Глобалното изменение на климата

Глобалното изменение на климата повишава през следващите 50 години и риска от появата на нови случаи на предаване на вируси от диви животни на хора. За това предупреждава група американски учени в статия в научното списание Nature.

Те обясняват, че животните са принудени да мигрират поради изменението на климата. Това води и до предаване на вируси на хората.

Изследването моделира промяна на местообитанията за 3139 вида бозайници при изменение на климата и сценарии за използване на земята до 2070 г. От това следва, че голям брой различни животински видове ще бъдат концентрирани на голяма надморска височина в региони с висока гъстота на населението в Азия и Африка. Това ще доведе до повече от 4 хиляди случая на междувидово предаване на вируси.

Учените също така заключиха, че този „преход към околната среда“ вероятно вече е в ход и дори ако глобалното затопляне бъде ограничено до 2°C спрямо прединдустриалните нива за един век, това няма да намали разпространението на вируси в бъдеще.

В тази връзка те призовават за комбинация от наблюдение и откриване на вируси с изследвания на биоразнообразието, местообитанията на животински видове, особено в тропическите райони, където зоонозите са най-разпространени и където се наблюдава бързо затопляне.

Вижте още:
В Близкия изток скоро ще умират от жаждаФериботите, които някога са акостирали край малките острови на иранското езеро Урмия, сега са пълни …Aug 30 2021skafeto.com


loading...