Глобално партньорство за инфраструктура и инвестиции

Държавите от G7 стартират ново световно инфраструктурно и инвестиционно партньорство, предназначено да укрепи световната икономика и веригите за доставки, заявиха от Белия дом. „Президентът Байдън и други лидери на G7 официално стартират Глобално партньорство за инфраструктура и инвестиции, което ще реализира революционни проекти за запълване на инфраструктурните пропуски в развиващите се страни, укрепване на световната икономика и вериги за доставки и насърчаване на интересите на националната сигурност на САЩ“, пише в изявление на американската администрация.

Очаква се президентът Байдън и други лидери на общността на G7 да направят официално съобщение за стартирането на тази инициатива в най-близко бъдеще.

Според информацията на администрацията, САЩ в рамките на новия проект възнамеряват да отделят 200 милиарда долара за развитие на глобалната инфраструктура до 2027 г., а заедно с партньорите от Г-7 – 600 милиарда долара.

Инициативата „Глобално партньорство за инфраструктура и инвестиции“ се явява конкурент на китайския отговор на глобализацията през XXI век – стартираната през 2013 г. инициатива „Един пояс, един път“ (ЕПЕП). КНР също обеща милиарди долара инвестиции, но за момента плановете на Пекин се развиват с по-бавни темпове от първоначално заявените. Възстановяването на „Пътя на коприната“ се сблъсква с много предизвикателства за Китай, тъй като сухоземното му измерение минава през държавите от Централна Азия, които имат труден за преодоляване, съответно и за строежи терен. Освен това опасенията от използването на метода на така наречената „дългова дипломация“ от Пекин за оказване на натиск също не помага за репутацията на китайската инициатива.

Предстои да видим по какъв начин ще започне и ще се развие западния аналог на ЕПЕП – Глобално партньорство за инфраструктура и инвестиции.

Вижте още:
Нов подводен кабел разпалва спора между САЩ и КитайΠoдвoдeн ĸaбeл щe ce изплyвa пo-ĸъcнo тaзи гoдинa ĸpaй пoпyляpнo мяcтo зa плaж ĸpaй Mapcилия. Kaбeлъ…Mar 7 2021skafeto.com

Голямата битка в космоса за бъдещето на интернетЕвропейските държави планират да инвестират шест милиарда евро (7,3 милиарда щатски долара) в бъдеще…Dec 20 2020skafeto.com

Как Китай вижда светаТекстът е от новата книга на Х. Р. Макмастър „Battlegrounds: The Fight to Defend the Free World“.  О…Aug 29 2020skafeto.com


loading...