убийството на Джамал годеница Хашоги

Турската годеница на убития саудитски журналист Джамал Хашоги заяви, че саудитският принц Мохамед бин Салман трябва да бъде „наказан без отлагане“ за бруталното убийство, информира АФП.

В петък САЩ разсекретиха доклад, в който принцът е обвиняван, че е одобрил убийството на Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г. Но Вашингтон не наложи санкции на 35-годишния де факто лидер на монархията.

„Важно е престолонаследникът, наредил бруталното убийство на невинен човек, да бъде наказан без отлагане“, призова Хатидже Дженгиз в съобщение, публикува на официалния й профил в „Туитър“ на английски и арабски език.

Според нея това не само ще е възмездие за Джамал, но също може да предотврати подобни случаи в бъдеще.

59-годишният Хашоги, колумнист на „Вашингтон пост“, бе убит и разчленен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Случаят опетни репутацията на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Хашоги посети консулството, за да се сдобие с документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз.

Хатидже Дженгиз смята, че след публикуването на оценката на американското разузнаване престолонаследникът на Саудитска Арабия повече няма никаква политическа легитимност.

Но тя вярва, че американският доклад не стига достатъчно далеч.

„Истината, която вече е известна, бе разкрита още веднъж и сега бе потвърдена. Но това не е достатъчно, тъй като истината може да бъде само от значение, когато бъде раздадено правосъдие“, отбеляза още тя.

Хатидже Дженгиз каза още, че ако принцът не бъде наказан, „винаги ще сигнализира, че основният виновник може да се измъкне с убийство, което ще ни изложи на опасност всички нас и ще опетни нашето човечество“.

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия отхвърли заключението на американското разузнаване.

loading...