гориво Германия

В Германия вече действат държавно субсидирани отстъпки за гориво – бензин и дизел, но има ли ефект от тях. Това провери мюнхенския институт „Ифо“, предава сайтът Защото.

Отстъпката за зареждане на дизелово гориво и бензин по германските бензиноколонки по същество е прехвърлена на клиентите, се посочва в изследването. В случая с дизела, отстъпката по бензиностанциите дори превишаваше пълният размер на субсидираното от държавата намаление на горивата, възлизащо на 17 евроцента на литър.

За първокласния бензин отстъпката за шофьорите възлизаше на 29-30 евроцента за литър, докато държавата отпуска 35 евроцента за литър, което означава, че търговците са прехвърлили 85 на сто от субсидията към крайните потребители на гориво, каза Флориан Ноймайер.

Според експертите обаче няма смисъл от тази отстъпка.

„Въпреки че се прехвърля на потребителите, отстъпката за гориво няма смисъл“, каза ръководителят на „Ифо“, след което допълни: „Това е от полза за хората с по-високи доходи и по-големи разходи за гориво, а не за хората с ниски доходи“.

Освен това въведеното субсидиране на цените дава погрешни стимули на германското население, тъй като не насърчава хората да използват по-малко бензин и дизел, което е нужно по екологични причини, както и за намаляване на зависимостта от руска енергия, предупреди Фуест.

Развитието на цените по бензиноколонките може да се промени през следващите седмици, добавят икономистите. Под въпрос е дали субсидиите на цените ще продължат да се прехвърлят на потребителите, според тях.

Още от Свят


loading...