ограниченията на скоростта

От следващата седмица на гражданите над 60 г. в Гърция, които не са се ваксинирали, ще бъде налагана административна глоба от 100 евро на месец. Това припомни гръцкият здравен министър Танос Плеврис, като подчерта, че хората в тази група все още имат време до неделя да си поставят ваксина и да избегнат санкцията, предаде „Катимерини“.

Единствените изключения са гражданите, които са подали молба за освобождаване от имунизиране по медицински причини и молбата им е приета или все още не е разгледана.

Здравните власти в Гърция обаче подчертават, че изключително рядко има здравословна причина за отказ от ваксинация. „Дори ако някой има противопоказания за единия вид ваксина, той може да бъде ваксиниран с другия вид“, казват те.

На тези, които са подали заявление за ваксиниране в домашни условия, също няма да бъдат наложени глоби.

След обявяването на мярката до вчера включително в Гърция са записани над 180 000 часа за поставяне на първа ваксина на хора над 60-годишна възраст. Много от тях са именно за имунизиране у дома.

За сравнение – два дни преди оповестяването на глобата заявленията за домашна ваксинация са били 23 865 спрямо 76 900, подадени до вторник.


loading...