ГРУ

Българска връзка се появи в големия дипломатически скандал между Русия и Чехия, който се разгаря от събота вечерта. Тогава премиерът Андрей Бабиш и външният министър Ян Хамачек обявиха, че Прага ще експулсира 18 руски дипломати като отговор на разкрития, че руски разузнавачи от ГРУ са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси край Злин през октомври 2014 г., при която загинаха двама души, предава Сега.

Взривът по онова време е станал в склад за амуниции във Врбетице при преместване на оръжия, които е трябвало да бъдат продадени на български търговец на оръжие, твърди в Туитър Якуб Янда, директор на Европейски център за политика на сигурност. Той е шеф и на Kremlin Watch, стратегическа програма на чешкия тинк-танк „Европейски ценности“.

От негови постове, позоваващи се на източници от полицията, се разбира, че става дума за Емилиян Гебрев, който оцеля по чудо след опит за отравяне през април 2015 г. в София. Въпросното чешко оръжие е трябвало да бъде продадено и доставено за украинската армия. Чешката полиция смята, че взривовете на амуниции е трябвало да се случат извън чешката територия, но нещо се е объркало.

Според чешките източници, в случая с взрива в склада са намесени лица от отряд в ГРУ, за който се предполага, че е замесен и в отравянето на Сергей Скрипал през 2018 г. Предполага се, че същата част стои и зад отравянето на Емилиян Гебрев.

Виж още:Чехия гони 18 руски дипломати заради взривен от ГРУ склад за боеприпасиЧехия обвини руските спецслужби, че стоят зад взрива в склад забоеприпаси в с. Врбетице през 2014 г.…Apr 18 2021skafeto.com


loading...