Антонио Гутериш в Турция ООН ООН секс скандал COVID-19
Антонио Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще посети Анкара, преди да отиде в Москва следващата седмица, за да се срещне с руския президент Владимир Путин, а след това за Украйна за разговори с президента Володимир Зеленски. Това се казва в изявление на ООН от събота, цитирано от „Ройтерс“.

Гутериш ще посети турската столица в понеделник, където ще бъде приет от президента Реджеп Ердоган, се казва в изявлението. Говорителят Ери Канеко съобщи по време на брифинг в петък, че Гутериш ще отиде в Москва във вторник и ще се срещне с Путин, както и ще има работна среща и обяд с руския външен министър Сергей Лавров.

Новината беше потвърдена и от Кремъл.

Организацията на обединените нации също така заяви в петък, че Гутериш ще се срещне в четвъртък със Зеленски, външния министър Дмитро Кулеба и служители на агенциите на ООН, за да обсъдят увеличаването на усилията за хуманитарна помощ.

Припомняме, че на 20 април Гутериш обяви, че иска да проведе разговори с руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски

Гутериш също така призова за четиридневна хуманитарна пауза за православния Великден в боевете в Украйна, която да започне в четвъртък, за да се даде възможност за безопасно преминаване на цивилни граждани от зоните на конфликта и за доставяне на хуманитарна помощ в силно засегнатите райони.

Русия бе осъдена от други държави-членки на ООН, като мнозинството нации гласуваха в Общото събрание за осъждане на Москва като подбудител на войната и за прекратяване на участието на Русия в Съвета по правата на човека поради твърдения за тежки нарушения на правата на човека.

Русия заема постоянно място в петчленния Съвет за сигурност на ООН и използва правото си на вето, за да отхвърли усилията за търсене на отговорност за инвазията й в Украйна.

Турция игра важна посредническа роля за решаване на конфликта Русия – Украйна.


loading...