Гърция е намалила вноса на руски газ с повече от половината през тази година благодарение на увеличените доставки от други производители до единствения си терминал за втечнен природен газ (LNG) близо до Атина, съобщи
Снимка: DESFA

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Гърция се превръща във врата за втечнен природен газ (LNG) към останалия свят. Това заяви Евангелос Митилинеос, председател и главен изпълнителен директор на регистрираната в Атина Mytilineos Group, съобщава в. „Катимерини“.

„Гърция има уникално разположение, защото разполага с лесен достъп на север. Италия вече е много голям пазар, с директен тръбопровод от Африка от няколко години. Западна Европа има своя собствена инфраструктура. В Гърция нещата стоят по различен начин спрямо други места, където е необходима инфраструктура, като България, Северна Македония, Румъния и дори по-нататък – в Югоизточна Европа. Ето защо Гърция става толкова популярна и е необходим толкова голям обем LNG, за да покрие цялото търсене“, обясни той в интервю за CNBC.

Митилинеос повтори критиките си относно начина, по който Европейският съюз се справя с енергийните разходи за промишлеността и заплахата от деиндустриализация на Европа – особено след прилагането на закона на Байдън за ограничаване на инфлацията (IRA).

В качеството си на президент на Eurometaux той обеща, че ще продължи да се бори за защита на енергоемката европейска индустрия.

„Мисля, че Съединените щати постъпиха правилно в този момент, а европейците изостават“, посочи Митилинеос.