Гърция Лариса

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Отнети животи и унищожени имоти – с последиците от катастрофалните наводнения през последната седмица живеем не само в България, но и в целия регион. В съседна Гърция поройните валежи, предизвикани от бурята „Даниел“, поразиха и реколтата в ключовия за земеделието на южната ни съседка район около град Лариса, пише Quartz.

Контекст: Около 12% от обработваемата земя на южната ни съседка се намира в област Тесалия, чийто административен център е Лариса. Земеделието допринася за 35% от приходите на местата икономика.

В този регион се произвеждат 40% от гръцкия памук – а южната ни съседка е европейски лидер при него с 80% пазарен дял.
Лариса също така е център на тютюнопроизводството в Гърция, което също е със силни позиции в рамките на ЕС.
Местните земеделци отглеждат също така зърнени култури, цвекло, дини, пъпеши, ябълки и домати.

Детайли: Цялата тази добре организирана система на производство на земеделска продукция се оказа под вода в рамките на най-обилните валежи от началото на гръцката статистика през 1930 г. Така райони, където годишно падат по около 650 мм дъжд, сега за 24 часа бяха облени с между 600 и 800 мм.

Лариса беше пред пълна евакуация, а още в рамките на първите два дни около една четвърт от цялата годишна реколта в региона беше унищожена. В това число – големи овощни градини. Хиляди животни се издавиха в потопа. Даже след спирането на валежите някои райони се оказаха под 2 метра вода.

Когато тя се оттегли, плодородната земя ще е покрита с кал и ще са нужни години, за да стане тя отново годна за ефективно земеделие. Тежката ситуация в момента може да затрудни събирането даже и на това, което е оцеляло при потопа.

Още нещо: За гръцките земеделци това е пореден удар. Немалко от тях бяха потърпевши и от горските пожари по-рано през това лято, а целият сектор се задъхва от високите цени на електричеството, което оскъпява дейностите в земеделието с цели 50% на годишна база и стана повод за протести.

Какво следва: Гърция е голям производител на земеделска продукция и изчезването ѝ от рафтовете на магазините в Европа ще се почувства. По същия начин стоят нещата и с памука. Гъвкавостта на глобалната верига на снабдяването ще покаже дали бързо ще се намерят поне временни заместители, или ще станем свидетели на недостиг и скок на цените.