Мицотакис диалогът с Турция

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че Атина отдавна проучва находища на въглеводороди и може да помогне на Европа да стане независима от руския природен газ. Това съобщи „Та Неа“. Гръцкият министър-председател подчерта, че това е необходимо, за да може да се намали цената на природния газ, както се обещава от много месеци.

„Гърция напредва с много бързи темпове в проучванията на нови въглеводороди югозападно от остров Крит, югозападно от Пелопонес и в комбинация със значителните залежи, които вече са открити в Кипър, Израел и Египет, можем да дадем своя принос за това Европа да стане независима от руския природен газ, може би по-бързо, отколкото сме очаквали“, намекна Кириакос Мицотакис.

Според него е изключително важно на следващия Съвет на министрите да се постигне споразумение по трите обсъждани въпроса. Сред тях са: енергийна солидарност, опростяване на процедурите за одобряване на инсталирането на нови източници на възобновяема енергия и механизми за коригиране на цените (таван на цените).

По-рано Габриел Аттал, делегиран министър по въпросите на фискалната политика във френското Министерство на финансите, заяви, че държавните власти работят за диверсификация на енергийните доставки и планират да постигнат енергийна независимост от Русия.

Вижте още:
Нов енергиен център на БалканитеГърция, България, Румъния и Унгария се договориха да подобрят междусистемните връзки и преносния кап…Dec 2 2022skafeto.com

EuroAsia Interconnector свързва газовите мрежи на Израел, Кипър и ГърцияС церемония в Никозия тази вечер в присъствието на президента на Кипър Никос Анастасиадис и европейс…Oct 14 2022skafeto.com