гърция президент

Гръцкият премиер обяви в сряда номинацията си за президент на страната – един от топ съдиите Катерина Сакеларопулу, предаде Анадолската агенция. В телевизионно обръщение по държавния канал ERT Кириакос Мицотакис заяви, че следващият президент на Гърция трябва да се бори за единството на нацията, както и да има чувство за дълг, знания, престиж и международен опит.

Въпреки факта, че президентът на Гърция има до голяма степен церемониални функции, изборът трябва да отразява обновяването на Гърция и да бъде прозорец, отворен към бъдещето, каза Мицотакис.

Той подчерта, че депутатите на управляващата партия напълно одобряват кандидатурата на Сакеларопулу, която е първата жена, която изпълнява функциите на ръководител на Държавния съвет.

Ако кандидатурата бъде одобрена от гръцкия парламент, тя ще замени действащия президент Прокопис Павлопулос, чийто мандат изтича през март.

Тя ще бъде и първата жена президент в историята на Гърция.

За да бъде одобрена, тя се нуждае от най-малко 180 гласа от 300-местния парламент.

Управляващата партия Нова демокрация има 158 депутати и за да избере президент, тя се нуждае от подкрепата на други партии.

Изборът за най-високата длъжност в страната е уважение както правосъдието, така и съвременната гръцка жена, заяви Сакеларопулу, като благодари на Мицотакис за избора.

„Приемам предложението и ако бъде избрана, ще посветя всичките си усилия да изпълнявам това високо задължение, както е определено в конституцията“, каза тя.

Сакеларопулу е родена в Солун и е била председател на Асоциацията на държавните съдии през 1993-1995 г. и през 2000-2001 г., генерален секретар през 1985-1986 г. и вицепрезидент през 2006-2008 година.

Тя също така е била член на Централната комисия за изготвяне на законопроектни законопроекти през 1993-1995 година.

Сакеларопулу е била председател на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи през 2013-2015 година.

Вижте още:
Гърция дава по 2000 евро за бебе, за да пребори демографската кризаЗа да се справи с демографската криза, Гърция въвежда мощни финансови стимули за младите семейства. …Dec 22 2019skafeto.com

Българка, осъдена на 4 години затвор в Гърция: Станах жертва на жестока измамаЧетири години в затвор в Гърция може да лежи българка, осъдена задочно в Солун. Присъдата е за контр…Dec 10 2019skafeto.com

Студентите тук – пиячка, мацки и тревица; във Франция, Гърция, Полша – на барикадите„Студентите тук – пиячка, мацки и тревица; във Франция, Гърция, Полша – на барикадите“ е коментар на…Dec 9 2019skafeto.com

Гърция ни забива неочакван нож в гърбаГърция също има интерес автомобилния завод на Фолксваген да бъде построен на нейна територия. Това з…Nov 3 2019skafeto.com

loading...