гърция

Правителството на Гърция засилва мерките за социална защита, обявени от премиера Кириакос Мицотакис в Солун миналия месец, като влага ресурси от 500 милиона евро и взема под контрол електроенергийните и газовите комунални услуги (PPC и DEPA) за битката срещу повишаването на цените на електроенергията.

По този начин правителството показа бързи рефлекси на драматично променящия се международен пейзаж, пише електронното издание на Kathimerini, цитирано от Фокус.

Министрите на финансите и енергетиката обявиха в петък нов пакет от мерки за защита на домакинствата, ден след като финансовият министър Христос Стайкурас призна на среща с премиера, че „повишенията представляват заплаха за растежа“, а енергийният министър Костас Скрекас каза: „Нито един грък не може да остане незащитен“.

Вследствие на това правителството обяви, че удвоява субсидиите за сметки за електроенергия за всички домакинства от този месец за първите 300 киловатчаса на месец от 9 на 18 евро.

За тези, които отговарят на условията за социални вътрешни ставки, субсидиите могат да достигнат до 80 евро/MWh – т.е. 24 евро на месец.

Освен това Скрекас обяви, че за месечно потребление между 300 и 600 MWh, Обществената електрическа компания ще увеличи текущата отстъпка от 30%, валидна за всички свои клиенти. Източници на PPC казват, че отстъпката ще достигне до 42% за тази категория.

Удвояването на субсидията означава, че допълнителната тежест за потребителите на електроенергия от повишаването на енергията ще бъде ограничена до две или три евро на месец, докато тези, които отговарят на условията за социални ставки, няма да усетят никакво увеличение.

DEPA Commercial също ще предложи увеличени отстъпки за потребителите на газ, след консултации с другите доставчици на синьото гориво.

Потребителите на газ също ще се възползват от увеличената субсидия за отопление, която от миналата година се отнася не само за потребителите на мазут, но и за тези, които изгарят дърва за огрев, пелети и т.н.

Средствата за субсидията за отопление също се удвояват тази година от 84 милиона евро на 168 милиона евро, разширявайки критериите за доходи и собственост за допустимост за получателите.

Следователно повече потребители ще получат повече пари, като минималната субсидия се повишава от 80 на 100 евро, а максималната от 650 на 750 евро. Очаква се да я получат общо 1,45 милиона домакинства.

Виж още:КЕВР прогнозира 20-30% поскъпване на тока и парното от януариКъм днешна дата по груби първоначални изчисления прогнозите са за 20-30% повишение на парното и тока…Oct 6 2021skafeto.com

Цените по зимните курорти скачат с 30-40 лева на стая заради токаОще два месеца евтиния и цените по зимните курорти скачат драстично. От 1 декември ценоразписите в х…Oct 4 2021skafeto.com

Жесток шамар: Колбаси и хляб сериозно поскъпват през октомвриОсновни храни сериозно поскъпват през октомври, алармира Сега. От Асоциацията на месопреработватели…Sep 30 2021skafeto.com


loading...