Г-20 Рим

Лидерите на страните от Г-20 се събират в Рим на първата си присъствена среща от началото на пандемията, за да обсъждат енергийната криза, заради която скачат цени на горивата и комуналните услуги, новите огнища на COVID-19 и блокираните вериги за доставки.

Срещата на върха ще позволи на лидерите, представляващи 80 процента от световната икономика, да говорят и да окажат натиск по всички тези въпроси, предаде Асошиейтед прес, цитирана от ДарикНюз. Анализаторите обаче се съмняват в напредъка, който може да бъде постигнат, за да бъде облекчено бремето върху хората, подложени на покачващи се цени на всичко – от храна и мебели до по-високи сметки за отопление в началото на зимния сезон.

Двудневната среща на Г-20, която започва днес, е под председателството на италианския премиер Марио Драги. При изключително специални мерки за сигурност в Рим, разговорите ще се проведат в модерния конгресен център La Nuvola в квартала ЕУР, отцепен като „червена зона”. Участват президентите и премиерите на двайсетте най-мощни икономики в света, Испания – с постоянна покана, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и др.

В срещата обаче няма присъстват лично лидерите на ключовите икономически играчи Китай и Русия. Си Цзинпин и Владимир Путин планират да участват дистанционно. Това вероятно не предвещава сътрудничество, особено по енергийните въпроси, в момент когато климатичните промени са в центъра на вниманието точно преди започващата Конференция на ООН COP26 в Глазгоу, Шотландия, отбелязва АП.

Очаква се на срещата президентът на САЩ Джо Байдън да настоява за споделяне на повече информация по проблемите с веригите за доставки, които забавиха растежа в развития свят. Затварянето на пристанища и фабрики, недостигът на морски контейнери и нарастващото търсене доведоха до закъснения на доставките на всякакви стоки – от велосипеди до компютърни чипове, използвани в смартфони и автомобили.

Г-20 вероятно ще приветства постигнатото споразумение за глобален минимален корпоративен данък, целящо да попречи на мултинационалните компании да укриват печалби в страни с по-ниски или никакви данъци.

Всички правителства от групата подписаха споразумението, договорено между над 130 държави, и сега са изправени пред амбициозен срок то бъде одобрено и да влезе в сила до 2023 година.

Съобщения за сътрудничеството в областта на ваксините не се очакват от срещата в Рим въпреки позицията на МВФ, че основният приоритет за икономическото възстановяване е ясен: ускоряване на ваксинацията на световното население.


loading...