гърция газ

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Страните от Г-7 отхвърлят искането на Русия доставките на руски енергийни суровини да бъдат плащани в рубли. Това заяви днес германският министър на икономиката Реберт Хабек, цитиран от световните агенции.

„Министрите на всички страни от Г-7 са напълно единодушни, че това би било едностранно и явно нарушение на действащите договори“, каза Хабек днес пред медии.

Той говори след онлайн заседание на енергийните министри на Г-7 и според думите му „плащане в рубли е неприемливо и ние ще призовем засегнатите компании да не изпълняват искането (на руския президент Владимир Путин)“.

На 23 март Владимир Путин обяви, че Москва ще приема плащания за синьо гориво единствено в рубли. Той аргументира мярката с решението на западните държави да замразят валутните резерви на Русия, предава Дир.бг.

Запитан по-рано днес дали Русия може да свие газовите доставки за европейските клиенти, ако те отхвърлят искането за плащане на руския газ в рубли, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „очевидно няма да доставяме газ безплатно“.

Междувременно Москва работи по методи, които да й дадат възможност да получава плащанията в рубли и ще предприеме необходимите действия, ако европейските страни откажат да правят това, обяви по-рано днес Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Руската централна банка, правителството и „Газпром“, който извършва около 40 процента от вноса на синьо гориво в Европа, трябва да представят предложенията си на Путин до 31 март.

На срещата на европейските лидери в края на миналата седмица не се стигна до единна позиция по руското искане.

Още за кризата