Япония автомобили на бензин

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Лидерите на Г-7, срещащи се в Япония, обсъждат как най-добре да „намалят риска“ в отношенията с Китай, без да накърнят икономическите интереси. Но преговорите вероятно ще се обърнат отново към конфликта в Украйна, когато нейният президент вземе участие, пише Дойче Веле.

G7 цели „намаляване на риска, а не отделяне“ от Китай

Според съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, страните от Г-7 искат „намаляване на риска, а не отделяне“ от Китай с оглед на статута му на втората по големина икономика в света. Той каза, че лидерите на Г-7 ще изложат мерки, включително изграждане на по-устойчиви вериги за доставки и защита на чувствителните технологии.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова страните от Глобалния юг да бъдат насърчавани да си сътрудничат икономически със западните нации, след като са изпитали „лошия опит“ с Китай.

Тя каза, че много развиващи се нации са се присъединили към китайския инвестиционен проект „Един пояс, един път“ с вярата, че това ще им помогне за напредъка, но в крайна сметка са потънали в дългове, който се Китай иска да събира.

Вместо това тя каза: „Трябва да предложим печеливши партньорства на нововъзникващите икономики, които желаят да работят с нас, добавяйки: „Но ние трябва да бъдем бързи и трябва да станем конкретни“.

Инвестиране в собствена „икономическа жизненост“

Окончателното комюнике, публикувано на втория ден от преговорите, потвърди този подход.

„Нашите политически подходи не са предназначени да навредят на Китай, нито се стремим да осуетим икономическия прогрес и развитие на Китай“, се казва в него. „Ние не отделяме връзката. В същото време признаваме, че икономическата устойчивост изисква намаляване на риска и диверсификация. Ще предприемем стъпки, индивидуално и колективно, за инвестиране в нашата собствена икономическа жизненост. Ще намалим прекомерните зависимости в нашите критични вериги за доставки“, се посочва в него.

В комюникето лидерите на Г-7 също казаха, че се противопоставят на „милитаризацията“ на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион.

То също така призовава Пекин „да притисне Русия с цел да спре военната си агресия и незабавно, напълно и безусловно да изтегли войските си от Украйна“.

В навечерието на срещата на върха китайското посолство в Токио излезе с изявление, в което изрази загриженост, че на срещата може да бъдат обсъдени „негативни“ ходове, свързани с Китай.

Зеленски също каца в Япония, планирани са разговори с азиатски лидери

Разговорите за Китай идват ден след като лидерите разкриха пакет от нови санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна.

Посещението на украинския президент Володимир Зеленски на тридневната среща в Хирошима в събота ще подтикне към по-нататъшно обсъждане на конфликта в Украйна.

„Япония. G7. Важни срещи с партньори и приятели на Украйна. Сигурност и засилено сътрудничество за нашата победа. Мирът ще стане по-близо днес“, писа в Twitter Зеленски, след като пристигна в Япония.

Освен обръщение към срещата в опит да засили подкрепата за страната си, Зеленски трябва да се срещне отделно с премиера на Япония Фумио Кишида и с премиера на Индия Нарендра Моди, който поддържа връзки с руския президент Владимир Путин.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Съливан каза, че Зеленски и президентът на САЩ Джо Байдън също ще се срещнат лице в лице на срещата на върха.

Появата на Зеленски в Хирошима, първият град в света, претърпял ядрена атака, идва в момент, когато Русия продължава да отправя слабо завоалирани заплахи за ядрен отговор на западната военна подкрепа за Украйна.

G7, или Групата на седемте, се състои от най-богатите демокрации в света: Германия, Япония, Франция, Италия, САЩ, Великобритания и Канада, както и Европейския съюз.