Държавите от Г7 (синьо), заедно с Европейският съюз (светло синьо) в света

По време на срещата външните министри на страните от Г7 прекараха по час и половина в обсъждане на Китай и Русия. Това каза високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, думите му са цитирани на уебсайта на агенцията. Три пъти повече време е отделено за обсъждане на Русия, отколкото по въпроси, свързани с Афганистан, Сирия, Либия и Мианмар поотделно, следва от изявлението.

„Започнахме в 8.45 ч. И имахме час и половина дискусия за Китай, след това имаше малки 30-минутни сесии за Мианмар, Либия, Сирия; 1 час и 30 минути [говорихме] за Русия, включително проблемите на Украйна и Беларус, 30 минути [течеше дискусия] за Афганистан и това беше краят на министерската среща „, каза говорител на Държавния департамент.

По-рано беше съобщено, че по време на срещата на външните министри на страните от Г7 ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Джоузеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъждат отношенията с Русия.

Първата среща лице в лице на външните министри от Г7 от две години се провежда в Лондон от 3 до 5 май.

В него участват външните министри на Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония. На събитието присъстват още ръководителят на европейската дипломация Хосеп Борел, представители на Австралия, Индия, Южна Корея, Южна Африка и генералният секретар на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

loading...