Кюрдите в Сирия

Кюрдите в Сирия твърдят, че сирийското правителство се е съгласило да изпрати армията си до северната граница, за да се опита да спре настъплението на Турция срещу тях, предава BBC.

Сирийските държавни медии по-рано съобщават, че правителствени сили са били разположени на север.

Сирийските демократични сили, в които преобладават кюрдските формирования, заявиха, че са постигнали споразумение с Дамаск, по силата на което войските на Асад ще се разположат по границата с Турция.

До решението се е стигнало след като американските военни започнаха да се изтеглят от контролираната от кюрдите територия по разпореждане на президента Доналд Тръмп. В досегашните военни действия кюрдите не са влизали в сражения с армията на Асад.

Военните сили на Турция обстреляха американци в СирияВоенните сили на Турция, които предприеха пълномащабно настъпление в северната част на Сирия, са обс…Oct 12 2019skafeto.com

Турската операция „Извор на мира“, стартирана миналата седмица, има за цел да изтласка кюрдските сили от покрай граничната зона.

Зоните, контролирани от ръководените от кюрдските Сирийски демократични сили (SDF), главният съюзник на САЩ в района, попаднаха под тежки бомбардировки през уикенда, като Турция спечели в два ключови гранични града.

„Извор на мира“: Турската армия нахлу в СирияТурската военна операция в Сирия е започнала с въздушни удари, като ще бъде подкрепена и с артилерий…Oct 9 2019skafeto.com

От двете страни са убити десетки цивилни и бойци.

В неделя, кюрдските представители заявиха, че близо 800 роднини на чуждестранни членове на Ислямска държава (ИС) са избягали от Айн Иса, лагер на север, тъй като наблизо бушуват сблъсъци.

Междувременно турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че Турция е за запазване на териториалната цялост на Сирия и не претендира за нейни територии.

На 12 октомври един от кюрдските генерали – Мазлум Кобани Абди, се обърна към САЩ, като заяви, че ако американските военни се изтеглят, кюрдите ще се опитат да се споразумеят с Русия.
Путин: Сирия трябва да бъде освободена от чуждестранно военно присъствиеРуският президент Владимир Путин призова за освобождаване на Сирия от чуждестранно военно присъствие…Oct 12 2019skafeto.com

loading...