Дамиен Тарел

След нападението на десен екстремистки роялист срещу президента на републиката, политици и коментатори се питат: „Какво е състоянието на политическата култура на страната?“. Сайтът Защото публикува резюмираните реакции от „Шпигел“.

Рядко някой е успял да разгледа един шамар толкова подробно. Той беше показан, анализиран и интерпретиран в безкрайни цикли и бавно движение през последните 48 часа – в Twitter, различни новинарски сайтове и всички телевизионни канали. Бившите телохранители на президента Франсоа Митеран обясниха за явния провал на силите за сигурност въз основа на видеозаписите. Други се опитаха да използват размазаните изображения, за да определят мотивацията на извършителя.

Вече знаем повече за мъжа с маслиненозелената тениска, чиято дясна ръка се стовари върху лявата буза на действащия президент някъде около 13:30. във вторник. Дамиен Тарел е на 28 години, безработен и очевидно обича бойните изкуства и средновековната маскировка. По време на претърсването в апартамента му разследващите открили копие на „Mein Kampf“ на Хитлер и различни оръжия. Оценката на компютъра му показа, че той следва както идентичността, така и десните екстремистки движения.

Тарел, който е в ареста от вторник, е изправен пред затвор до три години.

Франция е в състояние на упадък, казаха двама спътници на извършителя пред журналист в телевизионната програма „Le Quotidien“ малко преди нападението. Това е една от причините те да дойдат и да „разкажат на нашия скъп президент неща, за които вече не е позволено да се казват“. Дамиен Тарел стоеше мълчалив по време на интервюто и не каза нищо.

Шамарът в лицето от роялиста Тарел, който – достатъчно объркващо – също каза на разследващите, че всъщност е привърженик на движението на жълтите жилетки, може да не си заслужава да се спомене, ако не бе станал в политически изключително натоварено, агресивно време.

Само в неделя, два дни преди нападението срещу Макрон в Tain-l’Hermitage в южната част на Франция, десният екстремист Youtuber Papacito публикува видео, в което символично екзекутира избирател от лявата партия „La France Insoumise“ „(LFI). В зацапана униформа и с пушка на рамото си Папасито се насочи към парцалена кукла и след това публикува снимките онлайн. Междувременно записите на насилието от YouTube са блокирани, а съд в Париж започна разследване в сряда.

24 часа по-късно лидерът на партията LFI Жан-Люк Меленшон говори в интервю за радиостанция „Франс Интер“ и изказа диви конспиративни теории: „Сериозен инцидент, ако не и убийство, със сигурност ще се случи през последната седмица на президентските избори през пролетта на 2022 г. Това вече е ясно днес“, обясни Меленшон загадъчно, позовавайки се на минали атаки.

„Ще преживеем такова събитие, което ще позволи на всички да насочат още веднъж пръст към мюсюлманите и да започнат гражданска война“, каза Меленшон.

Шамар в лицето като сериозна заплаха за демокрацията

През тези седмици Франция е изложена на политически дебат, който е отделен от съдържанието и партийно-политическите програми, а се подхранва преди всичко с много „дребни фрази“, „малки забележки“, като не се свени от вербалното насилие.

След една много цивилизована епоха на политически конфликти, днес сме свидетели на един вид „свободна борба“, казва най-известният френски социолог Жером Фурке. Това също означава, че политическите опоненти ще влязат в кръг, в който вече няма правила.

И тук шамарът във вторник се превръща в сериозна заплаха за френската демокрация. Защото какво друго се случва точно в тази страна, където част от французите отричат човека, на когото мнозинството е избрало правото да ги представлява, запита Le Monde. Налице е явно пренебрегване на всички правила на представителната демокрация.

Разбира се, дори и в миналото, политиците във Франция не бяха имунизирани срещу атаки: през 2002 г. тогавашният президент Жак Ширак беше заплашен с пушка от 25-годишен по време на военния парад на 14 юли. Франсоа Оланд беше засипан с брашно през 2012 г .; бившият министър-председател Манюел Валс получи шамар през 2017 г. по време на предизборната кампания в Бретан, подобно на Макрон сега, защото не се интересувал достатъчно от интересите на бретонците. След революцията политиците във Франция трябваше да живеят с гнева на улицата. Но случващото се е различно и не е лесно за дешифриране.

Рядко действащ президент е предизвиквал толкова агресия

От една страна, според неотдавнашно проучване, рейтингът на популярността на Макрон се е повишил до нов връх и е доста над този на предшественика му Оланд по време на същата фаза на неговия мандат. Но и това е част от политическата игра едва година преди президентските избори: рядко е имало действащ президент, предизвикващ толкова агресия сред французите, колкото Макрон.

„Фондацията Жан-Жорес“, която е близка до социалистите, наскоро стигна до заключението в широко проучване, че четирите емоции, които този президент предизвиква у народа си, са отрицателни. 28 процента от анкетираните чувстват срещу Макрон „гняв““, 21 процента – „отчаяние“, също 21 процента – „отвращение“, и още 21 процента – „срам„. Сред поддръжниците на консервативния лагер негативните чувства към президента бяха дори по-силно изразени от тези, които изпитваха към дясната му популистка опонентка Марин льо Пен.

И това е може би най-отрезвяващият урок от шамара във вторник: омразата, която голяма част от сънародниците му изпитват срещу него, може да стане най-големият противник на Макрон през 2022 година.

Виж още:Мъж заши знаменит шамар на президента Макрон (ВИДЕО)Френският президент Еманюел Макрон получи шамар по лицето от неизвестен мъж по време на пътуването с…Jun 8 2021skafeto.com


loading...