китай Тайванския проток Тайван избори

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Двупартийна делегация на Конгреса на САЩ пристигна в Тайван в четвъртък, ден след като председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти се противопостави на Китай, като се срещна с президента на острова, съобщи NBC News.

„Това, че съм тук, изпраща сигнал до Китайската комунистическа партия, че Съединените щати подкрепят Тайван и трябва да помисли два пъти относно нахлуването в Тайван“, каза републиканецът конгресменът Майкъл Маккол, ръководител на комисията по външни работи на Камарата на представителите.

Това беше третата задгранична спирка на делегацията след посещение на съюзниците на САЩ Япония и Южна Корея.

Визитата идва в момент, когато Китай, който претендира за своя територия на острова, се възмущава от срещата в Калифорния в сряда между Маккарти и тайванския президент Цай Инг-вен. Цай, която преминава през Съединените щати на връщане от пътуване до Гватемала и Белиз, трябва да се върне в Тайван в петък и ще се срещне с делегацията на Маккол в събота.

Вълнението от посещения идва на фона на драстично влошаващите се отношения между Китай и САЩ отношения, тъй като Пекин увеличава натиска върху Тайван, отказва да критикува нахлуването на Русия в Украйна и става все по-настоятелен в международен план. Свалянето на шпионски балон над САЩ през февруари разгневи много американци и още повече влоши връзките между тях.

Китай разкритикува срещата Маккарти-Цай като „провокация“ и нарушение на принципа за един Китай, според който Вашингтон признава Пекин за единственото законно правителство на Китай, като същевременно поддържа неофициални отношения с Тайпе.

 

Вижте още:

Тайван е засякъл китайски изтребител и корабиМинистерството на националната отбрана на Тайван заяви в четвъртък, че един китайски изтребител и др…Apr 6 2023skafeto.com

Президентът на Тайван пристигна в САЩ, въпреки КитайПрезидентът на Тайван Цай Инуън в сряда пристигна в Ню Йорк като транзитно преминаване през САЩ, съо…Mar 30 2023skafeto.com