Пандемия 2021

Лекарственият регулатор на Европейския съюз разреши днес прилагането на ваксината срещу COVID-19 на компанията Pfizer/BioNTech при деца на възраст между 5 и 11 години, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Агенцията отбелязва, че по този начин се проправя пътят за ваксинирането на милиони ученици от малките класове в момент, когато континентът е залят от нова коронавирусна вълна.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че „препоръчва разширяване на (употребата на) ваксината Comirnaty („Комирнати“) срещу (COVID-19). . . при деца на възраст от 5 до 11 години“.

След като е проучила действието на ваксината при повече от 2000 деца, ЕМА каза, че тя е с ефективност от около 90 процента за предотвратяване на COVID-19 със симптоми. Според лекарствения регулатор най-честите странични ефекти са болка на мястото на инжектирането, главоболие, мускулна болка и втрисане.

Лекарственият регулатор на ЕС заяви, че двете дози от ваксината трябва да бъдат поставяни на децата в интервал от три седмици.

Това е първият път, когато ЕМА разрешава употребата на ваксина срещу COVID-19 при малки деца, отбелязва Асошиейтед прес.

Поне една страна от ЕС обаче не изчака нейното одобрение, на фона на ръста на заразените. Австрия вече ваксинира възрастовата група между 5 и 11 години.

Световната здравна организация не отрече ползата от ваксиниране на децата, но според нея трябва да бъде даден приоритет на по-възрастните хора, тези с хронични заболявания и медицинските работници.

Виж още:Европа плаши България със санкции заради ниската ваксинацияИма опасност от санкции за България заради ниската ваксинация у нас. Съществува такъв риск и трябва …Nov 25 2021skafeto.com

Ново 20: Очакват се ваксини във вид на хапче и спрей„В портфолиото на ваксината ще се включат и нови играчи. Те са на етап предклинични и клинични проуч…Nov 24 2021skafeto.com

ЕК предлага 9 месеца свободно движение за ваксинирани срещу COVID-19Европейската комисия ще предложи ваксинацията срещу COVID-19 да осигурява свободно движение на терит…Nov 25 2021skafeto.com


loading...