Великобритания

Британският здравен министър Саджид Джавид не изключи възможността преди Коледа да бъдат въведени нови ограничителни мерки срещу разпространението на КОВИД-19. Той определи ситуацията с разпространението на варианта Омикрон като доста динамична, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

На въпрос в интервю за Би Би Си дали би изключил въвеждане на нови ограничителни мерки преди Коледа, Джавид заяви: „Правим оценка на ситуацията, която е доста динамична“. „В тази пандемия според мен няма никакви гаранции. Към момента просто трябва да следим всичко внимателно.“

Джавид допълни, че правителството следи данните „почти ежечасно“ и слуша мнението на експертите, като намерението му е да запази баланс при строгостта на мерките и отражението им върху бизнеса и образователната система.

По думите му около Омикрон все още има много неизвестни, но ако се чака данните да станат по-ясни, може да стане твърдо късно да се реагира.

По-рано през седмицата над 100 депутати от собствената Консервативна партия на премиера Борис Джонсън гласуваха против най-новите мерки на правителството за борба с разпространението на КОВИД-19, което означава, че министър-председателят е изправен пред най-тежката криза, откакто управлява, и то след поредица скандали и грешни стъпки от негова страна, отбелязва Ройтерс.

Помолен да коментира дали Джонсън не е твъде слаб политически, за да затяга противоепидемичните мерки, Джавид заяви: „Не, не смятам, че е така. Ако правителството реши, че са нужни още мерки, ще ги внесем в парламента и решението ще зависи от парламента“.

В събота Великобритания отчете скок на случаите на Омикрон, който според правителствените експерти може да е само върхът на айсберга. Кметът на Лондон обяви извънредна ситуация, за да помогне на болниците в града да се справят.

Виж още:Шефът на Ryanair: Борис Джонсън е идиотМайкъл О’Лиъри, ръководител на ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair, си е спечелил реномето…Dec 19 2021skafeto.com


loading...