Джеймс Пардю

Бившият американски посланик в България Джеймс Пардю / 2002 – 2005/ e починал. Новината за кончината му съобщи американско локално издание. Умиротворителят на Балканите е издъхнал на 2 юни.

Роденият през 1944 г. в Мемфис Пардю бе сред най-активните американски дипломати на Балканите. Той бе част от екипа на друг голям американски дипломат Ричард Холбрук.

Двамата участваха в изработването на Дейтънското мирно споразумение през 1995 г., което сложи край на войната в Босна и Херцеговина. Пардю участва и в изработването и подписването на друго споразумение на Балканите – Охридското, което пък сложи край на едногодишния конфликт в Македония през 2001г. Той води преговори и със сръбския диктатор Слободан Милошевич по време войната в Косово.

Преди дипломатическата си кариера в продължение на 28 години Пардю е офицер във военното разузнаване, като се издига до директор на външното разузнаване в Пентагона. Има чин полковник.

Джеймс Пардю имаше бакалавърска степен по журналистика и магистърска по политически науки.

И след оттеглянето си от активната политика той продължаваше да коментира и анализира събитията на Балканите, включително и в България.

Вижте още:
Когато Големият брат ти каже, че си най-слабата брънка от общносттаКогато Пеевски бъде оттеглен, кой ще е фирмената табела на „дълбоката държава“? Кой ще държи „ядрено…Jan 31 2021skafeto.com

Пардю в Politico: За България и Борисов вече няма път назадБългария – и Борисов – преминаха точка, от която няма връщане назад, пише Джеймс Пардю, бивш послани…Sep 17 2020skafeto.com


loading...