Джим Роджърс коментар

Легендарният инвеститор Джим Роджърс направи коментар, че планира да продаде доларовите си активи веднага щом настъпи следващият пик, тъй като сегашното състояние на американската икономика неизбежно ще сложи край на глобалната хегемония на „зелените“ пари.

„Надявам се, че съм достатъчно умен, за да продам доларовите си активи по време на следващото голямо укрепване на американската валута“, каза Роджърс, цитиран от руския бизнес всекидневник RBK, пише money.bg.

Инвестиционният гуру признава, че хората все още виждат националната валута на САЩ като сигурно убежище в лоши времена. Въпреки това, едно ново поскъпване може да доведе до балон, тъй като американската икономика в момента е в тежко състояние, предполага той.

Годишната инфлация в САЩ достигна 6,8% през ноември тази година – най-високата от близо четири десетилетия. И според прогнозите на много икономисти е на ръба да достигне границата от 7,2%, регистрирана в края на юни 1982 г.

Според Роджърс следващия път, когато възникне балон и ако той се надуе твърде много, това може да доведе до края на доминацията на долара като водеща валута в света.

„Нито една страна в света не е била толкова задлъжняла като САЩ“, каза Роджърс.

Освен нарастването на инфлацията в Америка, последните опити за отдалечаване на световната търговия и финанси от щатския долар също подкопават специалния статут на зелените пари, коментира стратегът. В подкрепа на тезата си той споменава Русия, Китай, Иран, Индия и Бразилия, които са водещи примери за тази тенденция.

Вижте още:
Очакваме ли нова финансова криза?Не малко от нас помнят какво се случи преди 13 години когато в САЩ гръмна балона с ипотечни облигаци…Oct 16 2021skafeto.com

Германски експерти с мрачна прогноза: Задава се нова световна криза, много по-жестока от тази през 2008 г.Според изследване на германския институт IМК, изгледите много скоро да избухне световна финансова кр…May 3 2018skafeto.com

Кризата с чипове вече постави цялата световна икономика в рискНарушената верига на доставки, довела до кризата с чипове и хаоса в автомобилната индустрия, която е…Nov 4 2021skafeto.com


loading...