Джон Кенеди

„Мястото не се е променило много от ноември 1963 г. Само някои табели са други. В далечината се извисяват небостъргачи. Дъбовете са станали по-високи. Иначе мястото е учудващо запазено в същия вид, особено сградата в североизточния край на площада, която през 1963 г. е склад (. . .) . Оттам, иззад купчина кутии в югоизточния край на шестия етаж, Лий Харви Осуалд натиска спусъка…“

Няколко изречения, които връщат спомените на американската нация към деня, който промени Америка. Към датата 22 ноември 1963 година, когато бе извършено най-шокиращото убийство в историята на страната на неограничените възможности, а Далас дълго след това бе наричан „Град на омразата“.

Джон Фицджералд Кенеди е само на 46 години и 177 дни, когато е застрелян. И до днес отговорът на въпроса кой точно стои зад неговото убийство остава загадка.

Най-младият президент на САЩ е роден на 29 май 1917 г. в Бруклайн, щата Масачузетс. След като завършва Харвардския университет, през 1941 г. постъпва в резерва на ВМС на САЩ. Във Втората световна война участва в тихоокеанския боен театър и е награждаван с медали.

След войната е избран в Камарата на представители, а после и в Сената като представител на Демократическата партия от Масачусетс. На президентските избори през 1960 г. побеждава републиканеца Ричард Никсън и на 43 години става най-младият в историята президент на САЩ.

През мандата си увеличава броя на американските военни в Южен Виетнам и разрешава операцията на ЦРУ в Куба с цел сваляне на режима на Фидел Кастро, а през октомври 1962 г. благополучно преодолява Карибската криза.

Във вътрешната политика Кенеди подкрепя движението за граждански права, отменя дискриминацията при наемането на работа и създава комисия към Белия дом по правата на жените.

На 22 ноември 1963 г. Джон Ф. Кенеди е убит със снайпер при посещение в Далас, Тексас. Разследващата комисия постановява, че единственият отговорен за убийството е бившият морски пехотинец Лий Харви Осуалд. По време на покушението той е бил на 24 години. Осуалд се интересувал от идеите на марксизма и дори е живял няколко години в Съветския съюз.

Самият Осуалд е застрелян публично два дни по-късно от Джак Руби, притежател на нощен клуб в Далас, който впоследствие умира в затвора.

И все пак: възможно ли е един-единствен човек да планира и извърши убийството на президента на САЩ?

Още от Свят

Докладът на комисията „Уорън“
Седмица след атентата президентът Линдън Джонсън възлага на специална комисия под ръководството на върховния съдия Ърл Уорън да разследва случая. През 1964 г. комисията излиза със заключението, че покушението е дело на един извършител – Лий Харви Осуалд, който няколко седмици преди фаталния 22 ноември 1963 започнал работа в един склад за учебници в Далас. Именно от там били произведени изстрелите срещу президента Кенеди, а в помещението следователите открили три празни гилзи и оръжието на престъплението с пръстовите отпечатъци на Осуалд върху него. Освен това той отговарял на описанието на очевидци, които го забелязали на един от прозорците на сградата.

Но има и редица аргументи срещу версията, че Осуалд е действал сам. Така например той не само не е признал престъплението, но дори и е отричал да го е извършил. Следователите обаче така и не успели да го разпитат подробно, защото при прехвърлянето му в затвора е застрелян от мъж на име Джак Руби – на публично място и пред камерите на редица телевизии. Малко след това Осуалд умира в болницата от раните си.

Имало ли е и втори стрелец?
Само минута и половина след като проехтяват изстрелите, полицай вече е в склада за учебници. Но той нито е превъзбуден, нито е запъхтян. Няколко свидетели на атентата твърдят, че са чули изстрели от противоположната страна – от малко затревено възвишение. Имало ли е зад него втори стрелец? Освен това вторият изстрел на Осуалд не само е засегнал гърлото на президента Кенеди, но е нанесъл и няколко рани на губернатора на Тексас Джон Конъли, който е седял на предната седалка – пред Джон Кенеди. Критиците не вярват в съществуването на някакъв „магически куршум“, който на няколко пъти е променил траекторията си.

Именно въпросите без отговор и съществуващите противоречия, които остават необяснени, пораждат съмения в официалната версия за покушението. Същото важи и за ликвидирането на предполагаемия извършител на атентата, застрелян пред много хора. Неизяснен в достатъчна степен е също мотивът на Осуалд, твърди берлинският историк Кнуд Кракау. А според изследване, проведено през 2013 година, повече от половината анкетирани американски граждани са изразили съмнение в достоверността на теорията за единичния извършител на покушението срещу Кенеди.

Руснаците ли са били? Или убийството на 35-ия президент на САЩ е дело на американската мафия? А може би поръчителите трябва да се търсят в редиците на ЦРУ? Има дори хора, които са убедени, че извънземни са убили Кенеди. Версии колкото искате. Но нито една дотук не е била доказана.


loading...