Руските власти може да разработят ограничителни мерки срещу руснаци, които са напуснали страната от началото на мобилизацията, но продължават да работят дистанционно в руски компании. Това заяви в интервю за вестник „Ведомости“ Андрей Клишас, председател на комисията по конституционно законодателство и държавно строителство към Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент.

„Много от тях избягаха, но продължават да работят в руски компании дистанционно. Можем ли да променим закона в това отношение и да ограничим схемите, които позволяват на хората да работят в чужбина и да получават пари оттук, а ние не можем да разберем дали плащат всички данъци? Ние можем“, каза Клишас.

Той също така поясни, че трябва да се въведат ограничения за дистанционна работа в руски компании от чужбина за служители от „чувствителни области“ на икономиката, като транспортната сигурност и публичния сектор.

Сенаторът напомни на изданието, че е невъзможно да се попречи на гражданите на Руската федерация да се върнат в страната, тъй като това противоречи на конституцията, но не трябвало да ги „убеждаваме да се върнат“.

„Трябва ли да ги убеждаваме да се върнат по различни начини? Да предлагаме някои допълнителни екстри за това? Мисля, че не“, добави той.

Според изчисления на руски канал в „Телеграм“, публикувани от Би Би Си, над 350 хиляди руснаци са заминали в чужбина след 21 септември, за да избегнат мобилизацията, според други изчисления този брой вече надхвърля един милион. В началото напускането на Русия беше безпрепятствено, но след това местните власти в граничните райони наложиха ограничения за придвижването към граничните пунктове, а на самите ГКПП бяха разположени мобилизационни постове и там бяха връчвани повиквателни на мъжете, подлежащи на мобилизация.


loading...